Početna > Biznis
Biznis

Privrednici i bankari: Inflacija za godinu dana 6,8 do 9,8 %

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u oktobru sledeće godine biti 8,0 odsto, a prema rezultatima najnovije novembarske ankete agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred je niža i iznosi 6,8, odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Foto: WikimediaCommons/Djordje Stakić

Kada je reč o privrednicima, njihova kratkoročna inflaciona očekivanja za period od godinu dana unapred, u oktobru su nastavila da se kreću oko nivoa zabeleženog u septembru od 10,0 odsto i sada iznose 9,8 procenata.

Inflaciona očekivanjima za dve i tri godine unapred su i kod bankara i kod privrednika niža od kratkoročnih, navodi se u saopštenju NBS.

Finansijski sektor očekuje da će za dve godine inflacija biti 5,0 odsto, a privrednici 6,5 procenata, dok su očekivanja za period od tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja NBS, odnosno 4,5 odsto za sektor privrede i 4,0 odsto za finansijski sektor.

Iz Narodne banke ocenjuju da bi rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Tesla povlači više od 321.000 vozila sa tržišta u SAD

 

Preuzmite android aplikaciju.