Почетна > Бизнис
Бизнис

Привредници и банкари: Инфлација за годину дана 6,8 до 9,8 %

Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у октобру следеће године бити 8,0 одсто, а према резултатима најновије новембарске анкете агенције Блумберг, очекивана инфлација за годину дана унапред је нижа и износи 6,8, одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС).
Фото: WikimediaCommons/Djordje Stakić

Када је реч о привредницима, њихова краткорочна инфлациона очекивања за период од годину дана унапред, у октобру су наставила да се крећу око нивоа забележеног у септембру од 10,0 одсто и сада износе 9,8 процената.

Инфлациона очекивањима за две и три године унапред су и код банкара и код привредника нижа од краткорочних, наводи се у саопштењу НБС.

Финансијски сектор очекује да ће за две године инфлација бити 5,0 одсто, а привредници 6,5 процената, док су очекивања за период од три године унапред наставила да се крећу у границама циља НБС, односно 4,5 одсто за сектор привреде и 4,0 одсто за финансијски сектор.

Из Народне банке оцењују да би резултати анкете који се односе на две и три године унапред могли да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.

Tesla povlači više od 321.000 vozila sa tržišta u SAD

 

Преузмите андроид апликацију.