Ojačajte imunitet u prelaznom periodu.
Ako imate slabiji imuni sistem i skloniji ste čestim prehladama, kombinacija meda i belog luka može vam pomoći da taj problem znatno ublažite. Nepasterizovani sirovi med obiluje antioksidansima koji imaju bitnu ulogu u jačanju odbrambenog sistema, a pored toga poseduje i antibakterijska i antiseptična svojstva.
Beli luk je odličan izbor zato što sadrži visok udeo aminokiselina, sumpora, flavonoida i alicina. Alicin je veoma moćno jedinjenje koje ovoj namirnici daje antibakterijska i antivirusna dejstva.
Za pravljenje fermentisanog meda sa belim lukom potrebno je:
-staklena tegla
-2 oljuštene glavice belog luka
-šolja sirovog i nepasterizovanog meda
U teglu prvo stavite oljuštene čenove belog luka, potom prelijte šoljom meda, tako da med pokrije beli luk, ali da ostane prostora u tegli. Ovo je važno zato što će se med podići tokom procesa fermentacije.
Na dan-dva prevrnite teglu na dole, pa je potom u prvobitni položaj. Pored toga, povremeno otvarajte teglu kako bi ispario nagomilani ugljen-dioksid. Preporučljivo je da ova smesa odstoji oko mesec dana pre prve upotrebe.
Čuvajte fermentisani med sa lukom na sobnoj temperaturi. Tako skladišten može da stoji i do 12 meseci. Izbegavajte hladna mesta u potpunosti.
Ljudi često lažu da su pročitali popularne knjige: Ovo su najčešći naslovi o kojima „foliramo“!
Preuzmite android aplikaciju.