Početna > Srbija
Srbija

Premijerka Srbije sutra u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodiće delagaciju Srbije na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije koji se 25. januara odrzava u Briselu.
foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tokom jednodnevne zvanične posete, Brnabić će se sastati i sa svim najvišim zvaničnicima EU, uključujući i tri predsednika najvažnijih EU istitucija- Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

Zvanična poseta premijerke Srbije Briselu počeće u utorak radnim doručkom sa predsedavajućim Odbora za spoljnopolitička pitanja Evropskog parlementa i nekadašnjim izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Nakon toga, Brnabić bi odvojeno trebalo da razgovara sa komesarom za poroširenje EU Oliverom Varhejijem i šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom, nakon čega je planiran sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU.

Premijerka Srbije i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović prevodiće delegaciju Srbije na šestom sastanku Saveta za Stabiizaciju i pridruživanje koji je planiran da počne u 11:30 časova u zgardi Saveta EU u Briselu.

Na čelu delegacije EU naći šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Cilj sastanka Saveta za stbilizaciju i pridruživanje je pregled opšteg napretka Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih refromi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku će biti predstavljeni i dalji prioriteti kojima Srbija treba da se posveti i u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Oko 12:30 časova, između dva dela sastanka Saveta za stabilizaciju i priduživanje, predviđeno je i zajedničko obraćanje medijima premijerke Srbije, Ane Brnabić, šef diplomatije EU, Žosepa Borelja i komesara za proširenje, Olivera Varhejija.

U popodnevnim časovima, Ana Brnabić sastaće se sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, a zatim i predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen.

U sedištu Evropske komisije, premijerka Srbije razgovaraće sa potpredsednikom Komsisije, Fransom Timermnsom i komesarom za pravosuđe, Dijeom Rejndersom.

Zvaničnu posetu Briselu, Brnabić završva sastankom sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta, Robertom Metsolom, nakon čega će se iz Brisela obrati domaćim medijima.

Mali: Prijavilo se skoro milion građana Srbije

Preuzmite android aplikaciju.