Почетна > Србија
Србија

Премијерка Србије сутра у Бриселу на састанку Савета за стабилизацију

Премијерка Србије Ана Брнабић предводиће делагацију Србије на састанку Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије који се 25. јануара одрзава у Бриселу.
фото: Танјуг/Сава Радовановић

Током једнодневне званичне посете, Брнабић ће се састати и са свим највишим званичницима ЕУ, укључујући и три председника најважнијих ЕУ иституција- Европске комисије, Европског савета и Европског парламента.

Званична посета премијерке Србије Бриселу почеће у уторак радним доручком са председавајућим Одбора за спољнополитичка питања Европског парлемента и некадашњим известиоцем за Србију Дејвидом Мекалистером.

Након тога, Брнабић би одвојено требало да разговара са комесаром за пороширење ЕУ Оливером Вархејијем и шефом дипломатије ЕУ Жосепом Борељом, након чега је планиран састанак Савета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ.

Премијерка Србије и министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић преводиће делегацију Србије на шестом састанку Савета за Стабиизацију и придруживање који је планиран да почне у 11:30 часова у згарди Савета ЕУ у Бриселу.

На челу делегације ЕУ наћи шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархељи.

Циљ састанка Савета за стбилизацију и придруживање је преглед општег напретка Србије у области приступног процеса, унутрашњих рефроми, усклађивању са ЕУ законима, али и спољном и безбедносном политиком, регионална сарадња, дијалог Београда и Приштине као и преглед опште ситуације на Западном Балкану.

На састанку ће бити представљени и даљи приоритети којима Србија треба да се посвети и у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Око 12:30 часова, између два дела састанка Савета за стабилизацију и придуживање, предвиђено је и заједничко обраћање медијима премијерке Србије, Ане Брнабић, шеф дипломатије ЕУ, Жосепа Бореља и комесара за проширење, Оливера Вархејија.

У поподневним часовима, Ана Брнабић састаће се са председником Европског савета, Шарлом Мишелом, а затим и председницом Европске комисије, Урсулом фон дер Лајен.

У седишту Европске комисије, премијерка Србије разговараће са потпредседником Комсисије, Франсом Тимермнсом и комесаром за правосуђе, Дијеом Рејндерсом.

Званичну посету Бриселу, Брнабић завршва састанком са новоизабраном председницом Европског парламента, Робертом Метсолом, након чега ће се из Брисела обрати домаћим медијима.

Mali: Prijavilo se skoro milion građana Srbije

Преузмите андроид апликацију.