Početna > Svet
Svet

Predsednik Kine: Odnosi sa Singapurom postavili merilo za region

Odnosi između Kine i Singapura postavili su standard za zemlje u regionu, ocenio je danas kineski predsednik Si Đinping tokom razgovora sa premijerom Singapura Li Hsien Lungom.
Foto: WikimediaCommonsChina News Service

Kineski lider je rekao da je Kina voljna da unapređuje saradnju sa Singapurom i otvara nove kopnene i pomorske kanale, navodi se u izveštaju državne televizije „CCTV“, prenosi Rojters.

Tokom sastanka, Si je rekao da se hegemonija i maltretiranje moraju zaustaviti, kao i da nijedan narod ne sme da uskrati Aziji pravo na bolji život, ne imenujući nijednu zemlju.

U jeku povećanih pritisaka na Kinu koji su obeležili susret dvojice lidera prošlog novembra u Bangkoku, Si je prijateljski govorio o premijeru Singapura.

„Druge zemlje moraju biti u stanju da prihvate da Kina danas nije ono što je Kina bila nekada. Kina je prosperitetnija, njen doprinos svetskoj ekonomiji je mnogo veći, a njen glas u međunarodnim odnosima se mnogo glasnije čuje“, rekao je premijer Singapura.

Kina je najveći trgovinski partner Singapura, a to ostrvo najveći strani investitor u Kini. Lijeva poseta Pekingu je njegova prva poseta Kini od 2019, pre izbijanja pandemije korona virusa, podseća britanska agencija.

Britanski premijer na udaru kritika zbog „šokantnog rasipanja novca“

Preuzmite android aplikaciju.