Почетна > Свет
Свет

Британски премијер на удару критика због „шокантног расипања новца“

Председник владе Велике Британије Риши Сунак нашао се на удару јавних критика у којима је обелодањено да је у периоду краћем од две недеље Сунак путовао приватним авионима и потрошио у те сврхе око 500.000 фунти, „шокантно расипајући новац пореских обвезника“.
Фото: Танјуг/AP/David Cliff

Ове критике су подстакле британску опозицију да нападне Сунака тврдећи да „није у контакту са стварношћу и није у стању да ради на питањима очувања животне средине зеленој агенди“, преноси Ројтерс.

У откривеним документима из кабинета премијера Сунака детаљно се описују путовања премијера у иностранство у трећем кварталу 2022. године.

Откривено је да је Сунаков кабинет коштао британске пореске обвезнике око 108.000 фунти за путовање приватним авионима до и са самита „Cop27“ у Египту, 6. и 7. новембра.

Недељу дана касније Сунак је одлетео на самит Г20 на Балију у Индонезији, вратио се 17. новембра, а ово повратно путовање је коштало више од 340.000 фунти.

У децембру је једнодневни излет у Летонију и Естонију у посету британским трупама коштао више од 62.000 фунти.
Документ о трошковима премијерског кабинета показује да је скоро 20.000 фунти потрошено на друге трошкове као што су смештај, храна и визе.

Међутим, све наведено не укључује трошкове за службенике који су такође ишли са премијером на ова путовања, а делегације су биле различите величине – од 19 са премијерком Лиз Трас, до 35 колико их је пратило Сунака на Бали.

Načelnik Generalštaba vojske SAD: Pobeda Ukrajine malo verovatna ove godine

Преузмите андроид апликацију.