Niko ne želi gnjecave ili tvrde krompiriće – za prazničnu večeru moraju da budu najbolji.
Krompir je, uz prazničnu pečenicu, verovatno najvažniji deo praznične trpeze, a niko ne želi gnjecav krompir koji se pretvara u kašu.
Srećom, poznata kuvarica Meri Beri, bivša zvezda serijala Najbolji britanski poslastičar, podelila je svoj najbolji trik za postizanje savršeno hrskave spoljašnosti krompira, uz očuvanje mekane i pahuljaste unutrašnjosti koju svi volimo.
Vreme je da svoj pečeni krompir podignete na novi nivo!
Njen glavni savet
Blago prodrmajte krompir u šerpi nakon kratkog kuvanja u ključaloj vodi.
– Kuvanje krompira pre nego što ga blago zapržite u tiganju daje mu hrskavu koricu spolja, a dodatnu hrskavost donosi griz – otkriva Meri Beri.
Recept za savršen pečeni krompir
Za 6 porcija:
1 kg krompira (isečenog na srednje komade)
50 g pšeničnog griza
3 kašike suncokretovog ulja
3 kašike guščije masti
So
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite krompir u šerpu sa hladnom, posoljenom vodom. Pustite da provri, a zatim kuvajte oko 5 minuta dok krompir ne počne da omekšava na ivicama.
Procedite krompir i ostavite ga u cediljki da se dobro osuši. Potom ga vratite u šerpu i protresite kako bi ivice postale blago hrapave.
Dodajte griz i ponovo protresite dok se krompir ne prekrije ravnomerno. U međuvremenu, zagrejte pleh za pečenje u rerni. Sipajte mast i ulje, pa zagrevajte još 5 minuta. Ako nemate mast, možete udvostručiti količinu ulja.
Izvadite pleh iz rerne, rasporedite krompire po njemu i pažljivo ih obložite masnoćom. Vratite pleh u rernu i pecite oko 45–55 minuta. Tokom pečenja, obavezno okrenite krompire na pola vremena kako bi se ravnomerno ispekli. Kada dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi, izvadite ih i poslužite tople.
Ovaj trik osigurava da će vaš pečeni krompir biti savršen dodatak svakom prazničnom obroku!
Evo šta sve treba da znate pre nego što nabavite akvarijum i ribice
Preuzmite android aplikaciju.