Почетна > Бизнис
Бизнис Индекс

Пракса за студенте ЕТФ-а у Центру за ИТ компетенције

Студенти Електротехничког факулета у Београду ће од сада моћи да провере, примене и стекну нова знања кроз праксу у новооснованом Центру за ИТ компетенције у Канцеларији за Информационе технологије и Електронску управу.
пракса
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

То је најављено приликом посете директора Канцеларије за ИТ и еУправу Михаила Јовановића том факултету.

Јовановић се састао са деканом ЕТФ-а у Београду Дејаном Гвоздићем, а разговарали су о будућој сарадњи.

Декан Електротехничког факултета Дејан Гвоздић је за Тањуг рекао да је сарадња са Канцеларијом за ИТ и еУправу почела 2018. године, а фокус је у том периоду углавном био на консултантским пословима у области развоја инфраструктуре, сајбер безбедности, и софтверских алата.

„Праксе које ће омогућити Канцеларија пружају могућност да се наши студенти сусретну са новом технологијом у области информационих технологија, и да практично стекну искуства из области рада Дата центара и вештацке интелигенције. То је корисно и за студенте и за сам факултет, и надам се да ћемо ову сарадњу успети и да оживимо и доведемо на ниво где ће и једна и друга институција имати успеха“, рекао је Гвоздић.

Јовановић је истакао да је сарадња државе, Владе Србије и Канцеларије са ЕТФ-ом значајна јер је реч о водећем техничком факултету који је познат на свим меридијанима.

Он је додао да сарадња треба да буде „двосмерна“, и да студентима буде омогућено да стекну најбоља практична знања.

„Центар за ИТ компетенције је место где ће студенти имати контакт са водећим светским технологијама и са највећим ИТ компанијама, где могу да се укључе у најсложеније ИТ пројекте које води Канцеларија“, рекао је Јовановић за Танјуг.

Са друге стране, додаје, Канцеларија жели да додатно ангажује ЕТФ.

„Желимо да ангажујемо ЕТФ за даљи развој електронске управе, даљи развој електронских услуга и наше велике инфраструктуре. У овом тренутку смо на том нивоу развоја да смо постали већи и комплекснији од телекомуникационих провајдера који се налазе у Србији“, истиче Јовановић.

Он је истакао да је компаративна предност Центра у односу на светске и домаће ИТ компаније за које млади често изражавају интересовање, та што како је рекао, иза Канцеларије и Центра стоји Влада Србије, и раде најсложеније и најлепше пројекте у окружењу.

Јовановић је закључио да на овај начин студенти могу да усаврше своје таленте, и да остану у Србији и допринесу развоју нашег ИТ сектора и друштва.

Новоосновани Центар за ИТ компетенције у Канцеларији за ИТ и еУправу, почео је са радом овог месеца, а циљ је да талентовани студенти свих техничких факултета у Србији похађају стручну праксу, кроз коју могу да примене и провере постојећа знања, а стекну практична знања радећи на најмодернијим софтверима великих светских компанија са којима Канцеларија има сарадњу, као и на ИТ пројектима.

Raspisan konkurs za dodelu studentskih stipendija

Преузмите андроид апликацију.