Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Расписан конкурс за доделу студентских стипендија

Расписан је Конкурс за доделу студентских стипендија студентима високошколских установа у Републици Србији за 2022/2023. годину.
конкурс
Фото: Градске инфо

Право да се пријаве на конкурс за доделу студентских стипендија, у складу са законом, имају студенти високошколских установа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Право конкурса имају:

  • студенти који су уписани први пут у одређену годину на студије првог, другог или трећег степена, чије се школовање финансира из буџета Републике Србије;
  • који нису у радном односу;
  • који имају држављанство Републике Србије;
  • који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања;
  • који су према наставном програму високошколске установе на којој студирају положили све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 9,00 (девет) и који имају пребивалиште на територији Републике Србије.

На конкурс се могу пријавити студенти од II до V (и VI) године основних студија, студенти II и III године струковних студија и студенти другог и трећег степена студија, који су одмах по завршетку основних студија наставили студије другог, односно трећег степена студија и уколико испуњавају остале услове у складу са законом и правилником.

Студенти из осетљивих друштвених група

Студенти без родитељског старања, из једнородитељске породице, припадници ромске националне мањине, студенти са инвалидитетом, студенти са хроничним болестима, студенти чији су родитељи нестали или су киднаповани на територији Косова и Метохије и на територији република бивше СФРЈ, избеглице и расељени студенти, повратници по споразуму о реадмисији и депортовани студенти, имају право да поднесу захтев да се посебно рангирају.

Рангирање ће се вршити у оквиру наменски опредељеног броја, под условима из става 1. ове тачке Конкурса, а применом блажих критеријума, у складу са законом и правилником, изузев студената без родитељског старања, студената припадника ромске националне мањине и студената са инвалидитетом, који се посебно рангирају применом блажих критеријума у складу са афирмативним мерама у области образовања, од друге године студија, уколико нису губили годину током студија, без обзира на просечну оцену и ЕСПБ бодове.

Рок за пријављивање на конкурс је 31. октобар 2022. године.

Конкурсна документација достављена по истеку наведеног рока неће бити разматрана.

Број студентских стипендија утврђује се према расположивим средствима у буџету Републике Србије за одговарајућу годину.

Све информације о потребној документацији, условима и правилима конкурса можете прочитати овде.

Čak 50 radova u užem izboru na konkursu „Srce mog grada“

Преузмите андроид апликацију.