Svi delovi tikvica su jestivi, a iako se plod najčešće koristi u kulinarstvu, i njihovi cvetovi su veoma ukusni. Posebno se preporučuju u ishrani ljudi koji žele da izgube težinu.
Tikvice su dobro poznate u gotovo svim kuhinjama sveta. Ljudi ih jedu više od deset hiljada godina i tokom tog dugog perioda promenili su svoj oblik i ukus, pa su od nekada gorkog povrća sa malo mesnatog dela u tvrdoj koži evoluirali u mesnat i sladak plod kakav danas poznajemo.
Iako su uglavnom dostupnecele godine, njihova prava sezona sazrevanja je kasno proleće i leto, od maja do kraja jula rastu u prirodnim letnjim baštama. Tada su najukusnije, a sveže i sveže ubrane sadrže najviše hranljivih materija.
Veoma se lako uzgajaju, pa će se dobro snaći i na balkonu, a potrebna vam je samo dobra sadnica, kvalitetna zemlja i duboka saksija. Toliko su plodne i rastu tako brzo da će u periodu zrenja, čak i na balkonu, bez problema narasti dovoljno za jedan obrok svake nedelje.
Ukus tikvica je blag i delikatan. Imaju malo kalorija, samo 16 kalorija na sto grama. Činjenica da su lagani ne umanjuje njihov nutritivni kvalitet.
Sadrže skoro 95 odsto vode i obilje vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Među njima se izdvajaju vitamin A, koji je neophodan za vid, rast i razvoj kostiju, vitamin C kao moćan antioksidans i vitamini grupe B, dok su od minerala magnezijum i fosfor važni za koštanu masu, zatim mangan, gvožđe, kalcijum, kalijum i cink.
Tikvice su bogate i drugim zdravim hranljivim materijama, među kojima se mogu izdvojiti omega-3 masne kiseline, folna kiselina i triptofan, koji je odgovoran za regulaciju sna.
Kora žute tikvice je bogata beta-karotenom. Zbog niske kalorijske vrednosti, tikvice su, kao i većina povrća, odličan izbor za sve koji žele da održe vitku i idealnu telesnu težinu.
Posebno se preporučuju u ishrani ljudi koji žele da izgube težinu; napuniće stomak, obezbediti telu mnogo korisnih sastojaka, a zbog vrlo malo kalorija neće ga opteretiti.
Kod nas se tikvice najčešće spremaju na roštilju, pržene u tiganju, punjene, pohovane, dodaju se salatama i testeninama ili koriste u krem-supama.
Kuvari koriste tikvice za pravljenje ukusnih sirovih špageta, a u italijanskoj kuhinji često se pravi hleb od tikvica, ili se tikvice dodaju mešavini za palačinke.
Najbolje namirnice za jesen prema mišljenju stručnjaka: Šta bi trebalo da dodamo ishrani
Preuzmite android aplikaciju.