Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најбоље намирнице за јесен према мишљењу стручњака: Шта би требало да додамо исхрани

Како температуре падају долази до бројних промена.
Фото: Pexels/Cottonbro

Промене се не односе само на облачење дебље гардеробе и ношење кишобрана већ и на на нашу исхрану.

Долазак јесени и генерало промена годишњег доба може да доведе и до симптома сезонског афективног поремећаја, уобичајеног стања расположења које се јавља када се годишња доба мењају, што доводи до депресије и летаргије, између осталих непријатних емоција.

Један од начина да се изборимо са овим променама је да мало променимо наше навике у исхрани како бисмо применили „сезонску храну“ која може да подржи наше здравље на више начина.

Према др Тревору Кејтсу тиква је идеална храна коју треба да укључимо у јесењу исхрану. Поред тога што су лако доступне у ово доба године, оне су и изузетно здраве.

– И семенке тикве и саме тикве су одличне за конзумирање у јесен јер су богате бета каротеном, а семенке бундеве су добар извор цинка. Тикве такође промовишу здраву кожу због високог садржаја антиоксиданата – истиче доктор.

Зашто је храна за јачање имунитета неопходна за јесењу исхрану?

Др Тревор предлаже да променимо наше навике у исхрани на основу промене које долазе са временом. Да бисмо заштитили наше тело од бактерија, вируса и других инвазивних клица које могу да уђу у наше тело, можемо да покушамо да преузмемо контролу над исхраном како бисмо организму дали храну богату хранљивим материјама.

– Јесења храна богата хранљивим материјама за јачање имунитета, као што су цинк, витамин Ц, витамин А и витамини Б, укључују лиснато поврће (као што су зеље и кељ), паприке и броколи, карфиол, купус, репу…

Mešavina od četiri sastojka za čišćenje pluća od toksina

Преузмите андроид апликацију.