Sve tri karike u proizvodnji: farmeri, klaničari i trgovci morali su da sednu i dogovore se jer se poslednja Uredba o ograničenju svih kategorija svinjskog mesa tiče trgovaca i klaničara, ali ne i stočara, izjavio je za Tanjug Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS).
„Ako imamo ograničenje marži i cena u proizvodnji u klaničnoj industriji, trebalo je na neki način urediti i cenu tovljenika. Zato što klaničari imaju određenu cenu za odgovarajuću kategoriju svinjskog mesa, a sirovina odnosno žive svinje su ostale slobodne. Farmeri, koji su u poslednje vreme bili stalno na gubitku, trenutno imaju rentabilnost proizvodnje i jednostavno je došlo do tog disbalansa u nabavci živih svinja i proizvodnji mesa”, primetio je Budimović.
Objasnio je da bi takva situacija mogla da se odrazi na smanjenje proizvodnje u klanicama, odnosno manjeg otkupa od proizvođača, zbog toga što cena svinja nije ograničena.
„Međutim, mi nemamo dovoljno živih svinja i taj nedostatak mora da se nadoknađuje uvozom, a cene energenata, stočne hrane i svih faktora koji utiču na proizvodnju su visoke. U poslednje vreme postoji ponovo kolebanje cene kukuruza sa 29 na 32 dinara, tako da bi bilo dobro da se sastanu klaničari, trgovci i farmeri da ugovore pod kojim uslovima se proizvodi, kako bi svi imali rentabilnost”, rekao je Budimović.
Potvrdio je da je cena živih svinja od 250 do 260 dinara po kilogramu, a da je njihova proizvodna 225 dinara. To je cena bez PDV-a i zarade. Treba dodati zaradu, jer svi rade da bi imali koristi, a ne da bi proizvodili gubitke, dodao je.
Upozorio je i da bi neizvesnost u proizvodnji mogla naterati farmere da odustaju od uzgoja svinja. „Početkom godine je smanjen broj krmača, pa time i genetskog potencijala i naša proizvodnja je osuđena na smanjenje broja tovljenika. Mi nemamo dovoljno muške prasadi koja treba da uđe u tov. Sve su to parametri koji povlače jedni druge i ovu situaciju sa cenom mesa treba prevazići što pre”, kazao je stručnjak PKS-a.
Napomenuo je kako uredbe služe da bi sredile trenutno stanje, ali da se tom problemu mora prići strateški. „Bilanse treba uraditi, bar do kraja godine, počev od hrane za životinje, preko broja živih životinja i proizvodnje rezervi. Sve to treba uraditi i pripremiti i to je posao koji zahteva što hitnije rešavanje”, zaključio je Budimović.
Podsetimo vlada je, izmenom postojeće uredbe, 15. jula ograničila cene svinjskog mesa u maloprodaji. Tako meso od buta, još od prošlog petka može da košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, meso od svinjskog vrata sa kostima može će da se prodaje za maksimum 595 dinara, koliko će koštati i svinjska slabina sa kostima. Takođe je propisana i marža na piletinu od 10 odsto.
Privrednici više strahuju od nestašice energenata nego od poskupljenja
Preuzmite android aplikaciju.