Početna > Život i stil
Život i stil

Postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete utvrditi da li su jaja i dalje bezbedna za jelo

Pokvarena jaja mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje, pa je pre upotrebe veoma važno proveriti njihovu svežinu. Postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete utvrditi da li su jaja i dalje bezbedna za jelo.
Foto: Pixabay/Peggychoucair

Jedan od najlakših načina je da stavite jaja u čašu hladne vode. Ako jaja padnu na dno, to znači da su sveža. Ako počnu da plutaju, to je znak da su pokvareni i da ih treba baciti.

Drugi način je da stavite jaje na tanjir i obratite pažnju na belanca i žumanca. Ako je belanac klizav i nije čvrst, a žumance nije kompaktno, to je znak da jaje nije sveže i da ga ne treba koristiti.

Pravilno skladištenje

Nikada ne bi trebalo da držite ove namirnice zajedno: izbegavajte neprijatne mirise i ukuse.

Takođe možete lagano protresti jaje. Ako čujete zvuk, to znači da je jaje pokvareno, jer su unutrašnji delovi već počeli da se raspadaju.

Na kraju krajeva, miris je najjasniji pokazatelj kvarenja. Ako osetite neprijatan, sumporni miris kada otvorite jaje, to je siguran znak da je jaje loše i da ga treba baciti.

Pravilna provera svežine jaja može sprečiti zdravstvene probleme i obezbediti sigurnost prilikom pripreme hrane.

Zašto bi trebalo svakodnevno da unosimo vitamin C, a ne samo kada smo bolesni

Preuzmite android aplikaciju.