Početna > Život i stil
Život i stil

Postoje dva sastojka koja će svakako pomoći da vaše testo uvek bude savršeno

Pravljenje kiselog testa može biti lako ako znate pravi odnos sastojaka. Zato i ne čudi što je jedna od najčešćih dilema koliko kvasca dodati da se testo lepo digne i postane svetlo. Previše kvasca može pokvariti ukus, ali premalo usporava proces dizanja.
Foto: Pixabay/congerdesign

Zato proverite koliko je kvasca potrebno za kilogram brašna, bez obzira da li koristite svež ili suv kvasac.

Jer, u pripremi kvasnog testa jedan od ključnih sastojaka je upravo kvasac.

Takođe, važno je voditi računa o količini sastojaka i koristiti ih u pravim razmerama, kao što je pomenuto.

A još je važnije da sastojci budu sobne temperature jer to utiče na dizanje i kvalitet testa.

Postoje dva sastojka koja će svakako pomoći da vaše testo uvek bude savršeno, a to su jogurt i sirće.

Jogurt pomaže da proizvodi od kvasca budu lakši i mekši, dok sirće ubrzava proces dizanja. Njihovom upotrebom možete postići još bolje rezultate pečenja.

Količina kvasca prema vrsti i brašnu

Zavisi od vrste, odnosno da li je kvasac svež ili suv, kao i od količine brašna.

Sveži kvasac

Na kilogram brašna treba uzeti jednu kocku svežeg kvasca od 42 grama. Zatim se izgnječi u šolju, doda se kašičica šećera, kašika brašna i malo mlakog mleka. Poklopljenu smesu ostaviti da nadođe desetak minuta kako bi se dobio kvasac koji je umešan u testo.

Suvi kvasac

Ako nemate svež kvasac, lako možete koristiti suvi kvasac. Dodajte dve kesice suvog kvasca od 14 grama po kilogramu brašna. Najčešće se meša direktno sa brašnom, ali treba se pridržavati uputstva na pakovanju.

Pravilna upotreba kvasca i dodataka kao što su jogurt i sirće će obezbediti da testo uvek bude lagano, mekano i savršeno naraslo.

Neprijatnog mirisa koji ostaje posle belog luka možete da se rešite na jednostavan način

Preuzmite android aplikaciju.