Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Постоје два састојка која ће свакако помоћи да ваше тесто увек буде савршено

Прављење киселог теста може бити лако ако знате прави однос састојака. Зато и не чуди што је једна од најчешћих дилема колико квасца додати да се тесто лепо дигне и постане светло. Превише квасца може покварити укус, али премало успорава процес дизања.
Фото: Pixabay/congerdesign

Зато проверите колико је квасца потребно за килограм брашна, без обзира да ли користите свеж или сув квасац.

Јер, у припреми квасног теста један од кључних састојака је управо квасац.

Такође, важно је водити рачуна о количини састојака и користити их у правим размерама, као што је поменуто.

А још је важније да састојци буду собне температуре јер то утиче на дизање и квалитет теста.

Постоје два састојка која ће свакако помоћи да ваше тесто увек буде савршено, а то су јогурт и сирће.

Јогурт помаже да производи од квасца буду лакши и мекши, док сирће убрзава процес дизања. Њиховом употребом можете постићи још боље резултате печења.

Количина квасца према врсти и брашну

Зависи од врсте, односно да ли је квасац свеж или сув, као и од количине брашна.

Свежи квасац

На килограм брашна треба узети једну коцку свежег квасца од 42 грама. Затим се изгњечи у шољу, дода се кашичица шећера, кашика брашна и мало млаког млека. Поклопљену смесу оставити да надође десетак минута како би се добио квасац који је умешан у тесто.

Суви квасац

Ако немате свеж квасац, лако можете користити суви квасац. Додајте две кесице сувог квасца од 14 грама по килограму брашна. Најчешће се меша директно са брашном, али треба се придржавати упутства на паковању.

Правилна употреба квасца и додатака као што су јогурт и сирће ће обезбедити да тесто увек буде лагано, мекано и савршено нарасло.

Neprijatnog mirisa koji ostaje posle belog luka možete da se rešite na jednostavan način

Преузмите андроид апликацију.