Почетна > Србија
Србија

Почео дијалог о климатским променама, уочи самита COP27

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић отворила је данас конференцију „Дијалог о климатским променама – Климатски паметна партнерства у Декади акције“ у оквиру које се на националном нивоу разговарало о важним питањима из ове области.
Фото: Танјуг/Министарство заштите животне средине/Јована Росул

Конференција је организована у сусрет глобалном самиту Уједињених нација – COP27 који ће бити одржан од 6. до 18. новембра 2022. године у Шарм ел Шеику у Египту.

Скуп, у организацији министарства уз подршку УН и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), поред министарке Вујовић отворили су и амбасадор Египта и главни преговарач Председништва COP27 Мохамед Наср, стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб и шеф Делегације ЕУ у Београду Емануел Жиофре.

Министарка је навела да климатске промене изазивају велику материјалну штету у свим деловима света, чије последице осећају сви, додајући да је предстојећи самит COP27 важан, јер се очекује да ће се све земље ујединити око заједничког климатског циља, дефинисаног Споразумом из Париза.

„Србија је на националном нивоу повећала своју климатску амбицију за три пута у оквиру недавно усвојеног ревидираног Национално одређеног доприноса – НДЦ. Планирамо да до 2030. године смањимо емисије гасова са ефектом стаклене баште за 33,3 одсто у односу на ниво емисија из 1990.године и то у свим релевантним секторима“, рекла је Вујовићева, саопштило је министарство.

Према њеним речима, једна од најважнијих тема предстојећег самита COP27 јесте повећање финансирања за климатске промене, како би се на глобалном нивоу више улагало у пројекте прилагођавања на климатске услове.

„И Србији је потребно прилагођавање на климатске услове на свим нивоима, од грађана, преко локалних заједница, па до привреде која треба да искористи шансу и постепено прелази на зелене, односно циркуларне моделе пословања, што је у складу и са Зеленом агендом којој смо потпуно посвећени. Предуслов за то је прилагођавање регулативе, на чему убрзано радимо“, навела је министарка.

Како каже, након усвојеног кровног Закона о климатским променама, министарство тренутно ради и на доношењу сета прописа из ове области, попут Стратегије нискоугљеничног развоја и Програма прилагођавања на измењене климатске услове.

„Наша визија је да Србија буде нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом. Ако наставимо да радимо заједно, уз подршку наших партнера, то је циљ који можемо да остваримо за квалитетан живот грађана у климатски отпорном друштву“, рекла је Вујовићева.

Miloš Vučević u poseti Generalštabu Vojske Srbije

 

Преузмите андроид апликацију.