Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет грешака због којих вам поховано месо испадне лоше

Савршено поховано месо има хрскаву кору и добро печену, али сочну унутрашњост. Да бисте постигли такав ниво укуса, требало би да избегавате поједине грешке.
Фото: Pixabay/Hans
Mесо различите дебљине и величине

Већим комадима меса потребно је више времена за термичку обраду него мањим. Управо због тога треба избегавати истовремено пржење комада меса различитих величина и дебљина (нпр. пилећих прса и батака) у истом тигању и вађење у исто време. У супротном, један комад меса ће се осушити, док ће други остати крвав. Уместо тога, било би најбоље да у исто време у рерни буде месо једнаке дебљине.

Заборављамо да излупамо месо

Јефтини комади меса су идеални за пржење, али треба знати да ће бити укусни само они комади које сте претходно омекшали. Без обзира колико су тањи комади меса које сте купили, додатно их стањите батом за месо или можете користити неки други предмет. На тај начин ћете бити сигурни да ће се месо добро испећи.

Пржимо месо које смо управо извадили из фрижидера

Ако у загрејан тигањ ставимо хладан и мокар комад меса, прскаће уље на све стране и смањити могућност печења хрскавих одреска. Пола сата пре панирања месо треба извадити из фрижидера и обавезно га осушити папирним убрусом пре него што га ставите у јаје, брашно и презле. На тај начин ћете спречити да се поховани покривач одвоји од меса када га ставите у загрејану шерпу.

Штедимо на презлама

Да би месо имало укусан и хрскав премаз, потребно га је неколико пута умочити у састојке за панирање. Будите детаљни и прекријте сваки део површине меса јајима, брашном и презлама и тако себи гарантујете непоновљив гастрономски ужитак. Не оклевајте и утисните презле што је могуће јаче у површину меса.

Заборављамо на зачине

Ако пре панирања месо утрљате мало соли, могуће је да крајњи производ неће бити довољно зачињен. Јаја и брашно посолите, а у презлу можете додати мало ситно исецканог зачинског биља да би одресци дали додатну дозу укуса.

Плус савет:

Не заборавите да ставите печено месо на папирни убрус да упије вишак масноће.

Džejmi Oliver otkriva: Tajna hrskavog povrća je tehnika „polutajmera“

 

Преузмите андроид апликацију.