Početna > Svet
Svet

Peskov: Rusiji potrebno vreme da odgovori na gasne sankcije

Rusiji će trebati vremena da odmeri prednosti i nedostatke i izabere odgovor na nove gasne sankcije, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Foto: Wikimedia Commons/Press-služba Prezidenta Rossii

„Svakako će biti potrebno vreme da se temeljno odvagaju sve dobre i loše strane pri pronalaženju rešenja. Znate da je naftni proces malo odugovlačen. Ipak, odgovor Moskve na gornju cenu nafte biće objavljen. Isto će se desiti i da gasom“, istakao je Peskov, preneo je TAS S.

Pokušaji Zapada da nametne gornju granicu za cene ruskog gasa zadiru u tržišne mehanizme, kazao je on.

„Ovo je kršenje tržišnog procesa određivanja cena, zadiranje u tržišne procese. Svako pozivanje na utvrđivanje gornje granice cene gasa je neprihvatljivo“, rekao je portparol Kremlja.

Ministri energetike zemalja Evropske unije postigli su dogovor o gornjoj granici cene gasa, objavio je ranije danas na Tviteru portparol Češke, koja predsedava rotirajućim predsedništvom EU.

Dogovor je usledio nakon višenedeljnih pregovora o ovoj hitnoj meri koja je podelila mišljenja u celom bloku, koji pokušava da ukroti energetsku krizu.

Prema zvaničnicima i dokumentu u koji je Rojters imao uvid, ministri energetike članica EU složili su se da se gornja granica cene gasa aktivira kada referentna cena premaši 180 evra po megavat-satu (MWh).

Gornja granica cene gasa u EU bi počela da se primenjuje ako cene na terminskom trgovanju na holandskom gasnom čvorištu TTF pređu nivo od 180 evra/MWh tokom tri dana uzastopno, prema dokumentu u kojem se detaljno opisuje sporazum.

Ograničenje može da se aktivira od 15. februara nadalje i u početku se ne’e primenjivati na vanberzansko trgovanje (OTC), piše u dokumentu.

Putin: Moskva spremna da razvija nuklearne projekte u Belorusiji

Preuzmite android aplikaciju.