Почетна > Свет
Свет

Песков: Русији потребно време да одговори на гасне санкције

Русији ће требати времена да одмери предности и недостатке и изабере одговор на нове гасне санкције, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Фото: Wikimedia Commons/Пресс-служба Президента России

„Свакако ће бити потребно време да се темељно одвагају све добре и лоше стране при проналажењу решења. Знате да је нафтни процес мало одуговлачен. Ипак, одговор Москве на горњу цену нафте биће објављен. Исто ће се десити и да гасом“, истакао је Песков, пренео је ТАС С.

Покушаји Запада да наметне горњу границу за цене руског гаса задиру у тржишне механизме, казао је он.

„Ово је кршење тржишног процеса одређивања цена, задирање у тржишне процесе. Свако позивање на утврђивање горње границе цене гаса је неприхватљиво“, рекао је портпарол Кремља.

Министри енергетике земаља Европске уније постигли су договор о горњој граници цене гаса, објавио је раније данас на Твитеру портпарол Чешке, која председава ротирајућим председништвом ЕУ.

Договор је уследио након вишенедељних преговора о овој хитној мери која је поделила мишљења у целом блоку, који покушава да укроти енергетску кризу.

Према званичницима и документу у који је Ројтерс имао увид, министри енергетике чланица ЕУ сложили су се да се горња граница цене гаса активира када референтна цена премаши 180 евра по мегават-сату (MWh).

Горња граница цене гаса у ЕУ би почела да се примењује ако цене на терминском трговању на холандском гасном чворишту ТТФ пређу ниво од 180 евра/MWh током три дана узастопно, према документу у којем се детаљно описује споразум.

Ограничење може да се активира од 15. фебруара надаље и у почетку се не’е примењивати на ванберзанско трговање (ОТЦ), пише у документу.

Путин: Москва спремна да развија нуклеарне пројекте у Белорусији

Преузмите андроид апликацију.