Voće i povrće treba da budu osnovni deo zdrave i uravnotežene ishrane jer su prepuni vitamina i antioksidanata koji su važni za pravilno funkcionisanje organizma.
Kivi je pomalo zanemareno voće, ali postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da započnete dan upravo ovom namirnicom.
Dva najvažnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100 g kivija je 98 mg, što je duplo više od pomorandže i limuna. Pomaže telu da neutrališe slobodne radikale i tako štiti telo od mnogih bolesti. Kivi je preporučljivo jesti ujutru uz doručak.
Jačanje imuniteta
Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača odbrambeni sistem organizma. Oni povećavaju proizvodnju belih i crvenih krvnih zrnaca, kao i antitela, koja nas štite od virusnih bolesti.
Bolja cirkulacija
Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava nastanak tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.
Gubitak težine
Sadrži dosta vode i nema veliku energetsku vrednost, pa je idealan za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma. Ograničite se na dva do tri kivija dnevno jer veći unos može izazvati alergiju.
Ublažava stres
Kivi je idealno voće za ublažavanje stresa. Zbog velike količine vitamina C ublažava nervozu i anksioznost.
Jača kosti
Minerali magnezijum i kalijum nalaze se u kiviju, a odlični su za jačanje kostiju, zuba i noktiju. Ko ne bi trebalo da konzumira kivi? Ljudi koji su skloni bubrežnim oboljenjima, imaju pesak ili kamenje, ne bi trebalo da jedu kivi jer ih može izazvati.
Preuzmite android aplikaciju.