Mnogi će se iznenaditi kada otkriju koje namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže alkohol. Jedna od ovih namirnica je i bezalkoholno pivo, a sve se to dešava usled fermentacije etanola.
Alkohol je prisutan u mnogim namirnicama i pićima koji se smatraju bezalkoholnim, ali pošto ga ima u malim i neprimetnim količinama, ne morate da brinete kako bi mogao da utiče na vaše telo i zdravlje.
Fermentacija etanola se takođe koristi u proizvodnji druge hrane, uključujući pekarske proizvode napravljene od kvasca. Ponekad postoji spontana fermentacija koja u svom procesu sadrži alkohol.
Naučnici su istražili su koja hrana sadrži „skriveni“ alkohol.
Želeli su da pokažu koliko su ljudi izloženi etanolu u svakodnevnoj ishrani.
Ovo su rezultati:
- lepinje za hamburgere
- do 1,28 grama na 100 grama proizvoda raženi hleb
- do 0,18 grama na 100 grama proizvoda banana (zrela)
- do 0,2 grama na 100 grama kruška (zrela)
- do 0,04 grama na 100 grama jogurt od višnje
- do 0,02 grama na 100 grama sok od jabuke
- do 0,66 grama po litru sok od pomorandže
- do 0,73 grama po litru sok od grožđa
- do 0,86 grama po litru
Budući da je količina alkohola u ovim namirnicama znatno manja u odnosu na alkoholna pića, od njihovog konzumiranja nije moguće napiti se ili postati zavisan od alkohola.
Preuzmite android aplikaciju.