Многи ће се изненадити када открију које намирнице које свакодневно конзумирамо садрже алкохол. Једна од ових намирница је и безалкохолно пиво, а све се то дешава услед ферментације етанола.
Алкохол је присутан у многим намирницама и пићима који се сматрају безалкохолним, али пошто га има у малим и неприметним количинама, не морате да бринете како би могао да утиче на ваше тело и здравље.
Ферментација етанола се такође користи у производњи друге хране, укључујући пекарске производе направљене од квасца. Понекад постоји спонтана ферментација која у свом процесу садржи алкохол.
Научници су истражили су која храна садржи „скривени“ алкохол.
Желели су да покажу колико су људи изложени етанолу у свакодневној исхрани.
Ово су резултати:
- лепиње за хамбургере
- до 1,28 грама на 100 грама производа ражени хлеб
- до 0,18 грама на 100 грама производа банана (зрела)
- до 0,2 грама на 100 грама крушка (зрела)
- до 0,04 грама на 100 грама јогурт од вишње
- до 0,02 грама на 100 грама сок од јабуке
- до 0,66 грама по литру сок од поморанџе
- до 0,73 грама по литру сок од грожђа
- до 0,86 грама по литру
Будући да је количина алкохола у овим намирницама знатно мања у односу на алкохолна пића, од њиховог конзумирања није могуће напити се или постати зависан од алкохола.
Преузмите андроид апликацију.