Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo su namirnice koje ne bi trebalo da jedete zajedno

Neke namirnice su same po sebi veoma zdrave, ali njihovo kombinovanje sa drugom hranom može da preokrene taj efekat. Evo nekih namirnica koje nikada ne bi trebalo da jedete zajedno.
Foto: Pixabay/Lisy_

Pronaći ono što nam najviše odgovara u nikad bogatoj ponudi zdrave ishrane nije lako.

Većina namirnica se ne može lako podeliti na „dobru“ i „lošu“, pa često da li će neka hrana biti dobra za vaše zdravlje zavisi od mnogih faktora, kao što su konstitucija osobe, količina i kombinacija sa drugom hranom.

Jedinjenja hrane koja treba izbegavati u širokom luku

Crveno vino + tofu ili sočivo

Zahvaljujući taninima, crno vino inhibira apsorpciju biljnog gvožđa iz hrane. Dakle, ne bi trebalo da uživate u veganskim izvorima gvožđa poput jela od soje ili sočiva uz čašu crnog vina. Bolji ‘partner’ za hranu bogatu gvožđem je hrana bogata vitaminom C, poput limuna (sok od limuna) ili paprike.

Alkohol + kofein

Kafa da se otrezni posle nekoliko pića? Nije dobra ideja! Efekat kofeina, koji daje energiju, pomaže nam da napravimo pogrešnu procenu dejstva alkohola, pa možda i ne shvatamo koliko smo zapravo popili. Isto važi i za mešavine kofeina sa alkoholom ili energetskim pićima.

Voće + mlečni proizvodi

Da li volite da jedete jogurt ili sir sa voćem za doručak? Razmislite ponovo, jer takve kombinacije treba izbegavati. Konkretno, kombinacija sa kiselim voćem kao što su pomorandže ili kivi je štetna za crevnu floru i proizvodi toksine koji mogu izazvati ozbiljne probleme sa varenjem.

Salata + sos bez masti

Svako ko jede salatu bez masti inhibira apsorpciju vitamina itd. jer mnoge vrste povrća zapravo sadrže lipofilne hranljive materije koje naše telo može mnogo lošije da apsorbuje bez masti. To uključuje, na primer, karotenoide, sekundarne biljne supstance koje šargarepi daju narandžastu boju i jačaju naš imuni sistem. Zato je dobro u salatu dodati bar nekoliko kapi ulja kako bi se njene prednosti maksimalno iskoristile.

Tost + slatki namaz

Da li volite da započnete dan nečim slatkim za doručak? Oprez! Ako volite da jedete čokoladni namaz ili džem sa tostom od belog hleba, tostom, razmislite još jednom jer jednostavni ugljeni hidrati iz belog brašna u kombinaciji sa onima iz slatkog namaza izazivaju brz porast nivoa šećera u krvi – i isto tako brzo pad. To izaziva žudnju za hranom i ne daje vam skoro nikakvu energiju. Ako baš morate da jedete slatki namaz ili džem, pojedite ga uz mnogo zdraviju varijantu, integralni hleb.

Spanać + sir

Spanać sadrži oksalnu kiselinu i njene soli, oksalate. Oni sprečavaju telo da pravilno apsorbuje kalcijum koji se nalazi u siru – veoma zdrav za naše kosti i zube. Zato spanać ne treba jesti sa sirom ili drugim mlečnim proizvodima.

Ovih 5 namirnica će vam pomoći da izgubite težinu

Preuzmite android aplikaciju.