Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су четири највеће животне заблуде

Током живота намећу нам разне теорије о животу у које и сами почињемо да верујемо, не схватајући да је реч о заблудама које нас само коче на путу ка успеху.
Фото: Pexels/Alleksana

Неуропсихијатар др Данијел Амен открива које су то најгора убеђења која, уместо да нас терају напред, само нас вуку у депресију и удаљавају од циља.

„У дугогодишњој каријери, стално сам слушао како људи говоре да ће их усрећити више новца, леп десерт, одлазак у шопинг… Све су то ствари за које друштво жели да верујемо да ће нас усрећити, али није тако. Неуропсихијатријска истраживања показују да ће ове четири ствари заправо учинити да се осећамо још горе, гурају нас ка депресији“, рекао је он.

Више ствари, више среће

Што више имамо, зарађујемо или стичемо, то смо срећнији, зар не? Нестају бриге о новцу, можемо да обрадујемо себе и друге када год пожелимо, па шта је то ако није срећа? Велика заблуда, каже доктор.

Фото: Pexels/The Lazy artist gallery

„Овде морамо размотрити принцип хедонистичке адаптације. Што више задовољства мозак добија, то га више тражи. Навикава се на одређено стање задовољености и његови ‘апетити’ само расту, што значи да му је потребно више задовољства да би постигао основни осећај засићености. На исти начин делује и зависност, рецимо, зависнику је потребно све више кокаина да би добио онај основни осећај. Константно такво стање умара центар за задовољство у мозгу, што може да доведе до депресије. И видео сам мноштво таквих случајева међу професионалним глумцима, спортистима и музичарима“, рекао је он.

Новац нас чини срећним

„Постоји мало истине у овоме, али је у једној студији у Америци утврђено да постоји тачна количина након које престаје да важи овај осећај. Американац престаје да буде срећан због новца чим почне да зарађује 75.000 долара годишње. И свако кога питате рећи ће вам да ће бити срећан када буде имао два до десет пута више новца него сада“, рекао је он.

Попиј мало, да се орасположиш

Коктели, вино, пиво, можда нам дају брзинско добро расположење ако се умерено конзумирају, али дугорочно погубно утичу на мозак.

Фото: Pexels/Pavel Danilyuk

Једно истраживање је показало да се мозак смањује од константне употребе алкохола, а пошто он утиче на нашу способност доношења одлука, доводи у опасност наше везе, каријеру и здравље.

Шећер нас чини срећним

Да ли сте некада појели коцкицу чоколаде, па осетили задовољство и бар на тренутак заборавили нешто што вас мучи? И шећер може да омогући тренутни осећај среће, али дугорочно уништава ментално здравље. Прекомерна конзумација шећера доводи до сталних упала, дијабетеса, гојазности, читавог низа лоших процеса у телу и болести, па и депресије.

Devet stvari koje ljudi koji drže do sebe ne treba da rade

Преузмите андроид апликацију.