Реч качамак долази из турског језика и значи каша.
Док реч палента или палента долази из латинског језика и означава свако ољуштено и згњечено зрно.
Верује се да су качамак и палента заправо исто јело, али многи тврде да су то заправо два различита јела.
Према њиховим речима, разлика је у томе што се палента прави од кукурузног гриза или жутог кукурузног брашна, док се качамак прави од белог кукурузног брашна.
Састојци потребни за припрему су:
- 3 велике кутлаче белог спелтиног брашна
- 1,5 литар воде
- соли по укусус
- ир или кајмак
У већи лонац сипајте 1,5 литар воде, посолите по укусу и ставите на шпорет да проври. У кључалу воду додајте брашно које не смете мешати. Брашно треба да остане на површини воде као шоља. Експрес лонцу направите рупу у средини лонца и оставите да се лагано кува 20-30 минута. Важно је да приликом кувања има довољно воде. Када брашно потпуно нестане са површине, почните са мешањем, што је најбоље урадити дрвеном кашиком. На самом крају површину паленте прекријте кајмаком или сиром.
Здравствене бенефиције
Палента у свом саставу садржи природне масти, односно каритеноиде који побољшавају рад црева. Такође је одличан за скидање вишка килограма. Палента смањује ризик од добијања рака, што је једна од предности које пружа људском телу. Конзумирање овог здравог оброка такође доноси користи када је у питању здравље срца и циркулације.
Opasnost koja vreba iz kesice: Evo zašto ne bi trebalo da kupujete zapakovan hleb
Преузмите андроид апликацију.