Reč kačamak dolazi iz turskog jezika i znači kaša.
Dok reč palenta ili palenta dolazi iz latinskog jezika i označava svako oljušteno i zgnječeno zrno.
Veruje se da su kačamak i palenta zapravo isto jelo, ali mnogi tvrde da su to zapravo dva različita jela.
Prema njihovim rečima, razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak pravi od belog kukuruznog brašna.
Sastojci potrebni za pripremu su:
- 3 velike kutlače belog speltinog brašna
- 1,5 litar vode
- soli po ukusus
- ir ili kajmak
U veći lonac sipajte 1,5 litar vode, posolite po ukusu i stavite na šporet da provri. U ključalu vodu dodajte brašno koje ne smete mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao šolja. Ekspres loncu napravite rupu u sredini lonca i ostavite da se lagano kuva 20-30 minuta. Važno je da prilikom kuvanja ima dovoljno vode. Kada brašno potpuno nestane sa površine, počnite sa mešanjem, što je najbolje uraditi drvenom kašikom. Na samom kraju površinu palente prekrijte kajmakom ili sirom.
Zdravstvene beneficije
Palenta u svom sastavu sadrži prirodne masti, odnosno karitenoide koji poboljšavaju rad creva. Takođe je odličan za skidanje viška kilograma. Palenta smanjuje rizik od dobijanja raka, što je jedna od prednosti koje pruža ljudskom telu. Konzumiranje ovog zdravog obroka takođe donosi koristi kada je u pitanju zdravlje srca i cirkulacije.
Opasnost koja vreba iz kesice: Evo zašto ne bi trebalo da kupujete zapakovan hleb
Preuzmite android aplikaciju.