Neke namirnice imaju neverovatne zdravstvene prednosti, dok su lako dostupne i jednostavne za pripremu.

Iako možda nisu svačiji prvi izbor kada je u pitanju ukus, prava tehnika kuvanja može ih učiniti ukusnim i istaći njihovu nutritivnu vrednost.
Osim što obezbeđuju važna vlakna i minerale, ove namirnice igraju ključnu ulogu u podršci imunitetu i opštem zdravlju.
Jedna od takvih namirnica je brokoli, koji naučnici zbog svog bogatog sastava često nazivaju „elektronom u ishrani.
Brokoli je odličan izvor vitamina C, K i A, kao i važnih minerala poput kalcijuma, kalijuma i gvožđa.
Osim toga, bogat je antioksidansima, uključujući vitamine C i E i flavonoide, koji pomažu u zaštiti ćelija i smanjenju upale, piše Indek.
Brojne studije pokazuju da brokoli doprinosi zdravlju srca, podržava varenje i može imati antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva.
Ovo povrće je bogato bioaktivnim jedinjenjima koja podržavaju opšte zdravlje i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Takođe, vitamin C iz brokolija stimuliše sintezu kolagena, dok vlakna pomažu u regulisanju varenja i ravnoteže creva.
Uprkos svim prednostima, brokoli je najbolje konzumirati u umerenim količinama.
Preporučeni unos je između 40 i 160 grama, u zavisnosti od toga da li je sirov ili kuvan, dva do tri puta nedeljno, kako bi se izbegli potencijalni neželjeni efekti povezani sa viškom vlakana ili jedinjenja koja mogu uticati na funkciju štitne žlezde.
Najbolje je lagano kuvati na pari ili dinstati sa maslinovim uljem, belim lukom i limunom, a može se kombinovati sa mahunarkama, žitaricama ili mesom za uravnotežen obrok.
Preuzmite android aplikaciju.