Познато је да је најбоље избегавати касне оброке, али ако смо у процесу мршављења, стручњаци истичу да би ручак требало да буде најобилнији оброк у дану.

Једна нутрициониста истиче да није пресудан само избор намирница за ручак, већ и време када га конзумирамо, што би могло имати значајан утицај на процес мршављења.
Према дијететичару Лени Баковиц, идеално време за ручак је отприлике четири до пет сати након доручка. „Ако се неко пробуди у седам сати и поједе храњив доручак у осам сати, вероватно ће осетити глад четири до пет сати касније, између 12 и 13 сати“, објаснила је Баковиц.
Додала је да каснији ручак може отежати телу пробаву хране, што може резултирати прескакањем вечере или чешћим посезањем за грицкалицама пре спавања.
Шпански научници открили су да каснији ручак смањује потрошњу калорија у мировању у односу на оброк око 13 сати. Према истраживању објављеном у Nutrients, особе које су ручале у 16:30 имале су нестабилан ниво шећера у крви и спорију прераду угљених хидрата у енергију.
Раније студије такође показују да дуготрајно гладовање може узроковати нагли скок шећера у крви при следећем оброку, посебно ако је богат угљеним хидратима.
Баковиц за Real Simple истиче да прерани ручак може појачати глад касније у дану, водећи до лошијих избора хране.
„Касни ручак ближе вечери може узроковати прескакање вечере и повећати жељу за нездравим грицкалицама пре спавања“, упозорава.
Нередовни оброци могу пореметити циркадијални ритам, кључан за равнотежу организма.
„Као што је важно доследно време спавања, исто важи и за оброке“, додаје.
Verovali ili ne – može i so: Začini koji kafu pretvaraju u gurmanski doživljaj
Преузмите андроид апликацију.