Početna > Život i stil
Život i stil

Ovih pet grešaka u čišćenju mogu uništiti vaš roštilj

Roštilj na otvorenom je jedno od velikih užitaka leta. Međutim, nakon ukusne hrane dolazi čišćenje roštilja, a nekoliko grešaka bi ga moglo pokvariti.
Foto: Pixabay/jccamacholopez

Greške u čišćenju roštilja mogu skratiti vek vašeg roštilja i, što je još gore, biti opasne i uticati na ukus vaše hrane. Evo šest grešaka pri čišćenju roštilja koje verovatno pravite i kako da ih ispravite.

Nikada ne čistite rešetke za roštilj Teorija da je čišćenje ostataka hrane sa roštilja nepotrebno jer će sledeći put „izgoreti” je ogromna greška. Da, na kraju će izgoreti, ali u međuvremenu, komadi mogu razviti buđ i bakterije i privući štetočine. Kada ovaj otpad padne u izvor toplote, to će uticati na ukus vašeg sledećeg obroka i izazvati bljeskove koji mogu spržiti hranu. Rešetku za roštilj treba očistiti nakon svakog pečenja.

Korišćenje žičane četke za ribanje

Žičane četke za roštilj dobro rade na uklanjanju hrane sa rešetki. Međutim, tanke metalne čekinje će se na kraju slomiti i komadi će se zaglaviti ili kasnije završiti u vašoj hrani. Zašto rizikovati? Umesto toga, izaberite strugač od namotane žice, čvrst metalni strugač ili čak kuglu aluminijumske folije stegnutu kleštima. Ako jednostavno ne možete da odustanete od svoje žičane četke, često je proveravajte da li ima labavih vlakana i zamenite je najmanje jednom godišnje.

Upotreba omota od aluminijumske folije za čišćenje rešetki na plinskom roštilju

Umotavanje rešetki za roštilj u aluminijumsku foliju i paljenje gasa za sagorevanje hrane je trik koji treba brzo zaboraviti. Folija može zarobiti gasove koji pregrevaju komoru za sagorevanje i oštetiti ventile, dovodne vodove i gorionike. Ceo roštilj postaje opasnost od požara.

Ostavljanje starog pepela u roštilju

Bilo da je u pitanju ćumur, pelet ili roštilj na drva, pepela će biti. Kada se ohlade, pepeo nakon svake upotrebe treba očistiti sa roštilja. Ako se ostavi predugo, pepeo će apsorbovati vlagu iz vazduha i biće veoma teško ukloniti.

Preskakanje godišnjeg čišćenja i provere bezbednosti

Najmanje jednom godišnje, vašem roštilju je potrebno temeljno čišćenje i bezbednosna provera. Temeljno čišćenje podrazumeva uklanjanje svih delova koji se mogu ukloniti i njihovo čišćenje.

Kora pomorandže može biti višestruko korisna

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake