Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове три „здраве“ намирнице нису баш толико здраве! Ево објашњења зашто нису

Гојазност је један од главних здравствених проблема који погађа милионе људи широм света.
Фото: Pixabay/ Bru-nO

Иако се многе намирнице рекламирају као „здраве“, неке заправо могу допринети овом стању када се конзумирају редовно или у великим количинама.

Одређена наизглед здрава храна може имати негативне ефекте на тело, повећавајући упалу, пореметећи метаболичке процесе и подстичући дебљање.

Воћни сокови

Само зато што пиће има реч „воће“ не чини га здравим.

Воћни сокови и спортски напици често пуни шећера, што може допринети дебљању, упали и повећаном ризику од разних карцинома.

Она упозорава да се не заваравате овим наизглед безопасним пићима, јер могу бити штетни за ваше опште благостање.

Ароматизовано биљно млеко

Ово може бити изненађење, али бадемово, овсено или сојино млеко из продавнице може засладити шећером и другим аромама. Неки такође могу користити карагенан као средство за згушњавање. Утврђено је да ова супстанца изазива бол у цревима животиња, који сам по себи претходи колоректалном карциному.

Уместо тога, он жели да потрошачи траже обично и непатворено млеко на биљној бази. Запамтите, ако први састојак није само млеко или орашасти плодови, семенке или соја, онда може садржати додате шећере или друге нездраве састојке.

Вештачки заслађивачи

Често се налазе у дијеталним намирницама без шећера и садрже ствари попут аспартама и сукралозе. Иако могу изгледати као добра алтернатива, неке студије повезују ове заслађиваче са повећањем телесне тежине, инсулинском резистенцијом и повећаном жељом за слатком храном. Штавише, постоји забринутост због њихових потенцијалних канцерогених ефеката када се конзумирају у великим количинама током времена.

И док вам могу уштедети калорије у кратком року, можда само продужавате повећани унос шећера када одаберете ове врсте у односу на природне. То је зато што лажне замене за шећер могу изазвати да више жудимо за шећером него када једемо прави шећер. То је зато што су ове алтернативе шећеру много пута слађе од правог шећера, што нас може десензибилисати на слаткоћу правог шећера.

Tri šokantna načina na koje alkohol može uticati na telo

Преузмите андроид апликацију.