Ако сте се нашли у ситуацији да сте били гладни, а затим, у недостатку уравнотежених оброка, посегнули за висококалоричном храном која није нутритивно богата, не морате да бринете.
Истраживање са УЦЛА открило је да храна богата докозахексаенском киселином, или DHA омега-3 масном киселином, може преокренути неке од ефеката преједања.
Лосос
Масне рибе као што су дивљи лосос и сардине и скуша садрже више од 10 пута ДХА од других извора као што су ораси, спанаћ и цела зрна. Ово је добро знати јер DHA штити мозак од упалних оштећења, побољшава учење и памћење и лечи мождано ткиво оштећено фруктозом. Лосос је такође одличан извор селена и витамина Д.
Чиа и ланено семе
Када вам је мука након преједања, чиа и ланене семенке су одличан избор. Садрже мноштво омега-3 масних киселина у само две супене кашике, а такође су пуне влакана која помажу у храњењу цревних бактерија и помажу у губитку тежине. Поред тога, ова влакна такође помажу да избаците све токсине које сте конзумирали.
Ораси
Само једна четвртина шољице ораха нуди више од 133 одсто препорученог уноса омега-3 масних киселина. Студија Јејла из 2015. сугерише да би њихово конзумирање могло довести до свеукупне здравије исхране. Истраживачи су открили да додавање 60 грама ораха дневној исхрани током шест месеци доводи до мањег уноса нездравих грицкалица.
Сок алоје вере
Сок од алое вере је укусан начин за чишћење организма након преједања. Нутрициониста Ники Островер наводи да је ово прва ствар коју препоручује својим клијентима након што претерају са конзумирањем алкохола. Овај сок је пун витамина, минерала и аминокиселина.
British Journal of General Practice наводи да алое вера може смањити упалу црева и помоћи у поправљању оштећења у цревима. Такође може повећати здраве бактерије у цревима које помажу у варењу.
Темељац
Чорба од костију или темељац такође помаже након преједања. Нутрициониста Остовер наводи да су куване супе од костију лако сварљиве, надокнађују изгубљене минерале и хранљиве материје и јачају црева. Супа омогућава телу да апсорбује калцијум, магнезијум, фосфор и минерале у траговима.
Такође обезбеђује глукозамин, који ублажава бол, и глицин, глутамин и пролин, који нуде низ предности. Делује на јачању имуног система, спречава упале, поправља цревну слузокожу и регулише шећер у крви.
Чај од маслачка
Корен маслачка од којег се прави овај чај препун је витамина А, Ц и Д. Такође садржи цинк, гвожђе, магнезијум и калијум. Осим тога, има више бета-каротена по порцији од шаргарепе. За разлику од листова маслачка, чај није горак, а ублажава и надутост.
Ферментисана пића и поврће
Ако сте претерали са шећером, укључите у исхрану пробиотик. На овај начин повећаћете хлороводоничну киселину која ће вам помоћи у варењу, а све те добре цревне бактерије помоћи ће да се упије и разгради шећер који сте унели.
Ферментисано поврће као што су кисели купус, кимчи или кисели краставци враћају хранљиве материје обезбеђујући пуну дозу витамина Ц, свих витамина Б групе и богатог дела аминокиселина, посебно лизина и метионина.
Преузмите андроид апликацију.