Osnova dobrog zdravlja, između ostalog, su hranljive materije, vitamini i minerali koje unosimo zdravim doručkom. Ali, s druge strane, određene namirnice ne ispunjavaju ovaj zadatak i mogu čak dovesti do upale u telu.
Hronične upale su posledica brojnih bolesti kao što su: dijabetes, srčana oboljenja, moždani udar, ali i loša ishrana, stres, nedostatak sna ili nedostatak fizičke aktivnosti. Kada je u pitanju ishrana, isključivanje hrane koja može doprineti upali, posebno iz doručka, može smanjiti rizik. Ako imate sličan zdravstveni problem, pokušajte da ograničite ovih nekoliko namirnica i zamenite najvažniji obrok u danu zdravom alternativom.
Ovsena kaša sa ukusom
Iako može biti jednostavan, lagan i zdrav doručak pun zdravih vlakana, vitamina i ugljenih hidrata, aromatizovana ovsena kaša sa dodatkom šećera može doprineti vašoj upali i stvoriti kontra efekat. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata šećerom može povećati markere zapaljenja u telu, što pogoršava samu upalu. Zato je pravi izbor ovsena kaša bez dodatnih ukusa, koja uz dodatak voća i meda može da napravi kompletan obrok.
Palačinke i vafle
Palačinke i vafle su najčešće mešavina belog brašna i dodatog šećera, sa vrlo malo proteina ili vlakana za balansiranje šećera. Osim toga, čar palačinki je u zaslađenim i masnijim čokoladnim namazima, što ovu kombinaciju čini receptom za katastrofu. Palačinke za doručak s vremena na vreme su dobre, ali česta konzumacija nije dobra za upale.
Mafini
Mafini ili krofne izgledaju kao pravi izbor kada na brzinu želite nešto slatko za doručak, ali ova peciva često sadrže velike količine sastojaka za koje se zna da izazivaju upalu, posebno ako se konzumiraju u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda. Mafini su obično puni šećera, zasićenih masti i drugih sastojaka koji prouzrokuju inflaciju. Iako, u zavisnosti od načina pripreme, mafini mogu delovati kao zdrava alternativa, oni su loš izbor za osobe sa upalnim tegobama.
Prerađeno crveno meso
Najbolji prijatelji kajgane, kobasice i slanine nisu toliko dobri za organizam, pogotovo kada je upala u središtu. Ove dve namirnice su bogate jedinjenjima koja se nazivaju napredni proizvodi glikacije. Ova jedinjenja su povezana sa višim nivoima upale, kao i sa nekim hroničnim bolestima. Ne morate u potpunosti da izbegavate meso kada je doručak u pitanju, ali je preporučljivo da ograničite unos ovih namirnica.
Beli hleb
Komad tosta sa toplim puterom izgleda kao savršen doručak. Nažalost, beli hleb se pravi od belog brašna, koje se brzo vari, pa se osećaj gladi brzo vraća. Belo rafinisano brašno je povezano sa povećanim nivoom upale. Postoje dobre alternative za proizvode od belog brašna. U stvari, integralne žitarice su povezane sa smanjenjem upale, manjim rizikom od hroničnih bolesti i mnogim drugim zdravstvenim prednostima.
Sladoled nikako ne bi trebalo zamrznuti kada se jednom otopi: Može biti rizično po zdravlje
Preuzmite android aplikaciju.