Jogurt je proizvod dobijen fermentacijom ili kuvanjem mleka uz pomoć specifičnih bakterija, a naveden je kao namirnica koja smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Odličan je izvor kalcijuma i fosfora, minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zuba. Takođe sadrži značajne količine vitamina B2, neophodnog za pravilno ćelijsko disanje i dobijanje energije iz ugljenih hidrata, masti i nekih aminokiselina.
Riboflavin je vitamin koji pomaže druga dva vitamina B grupe: tiamin (vitamin B1) i piridoksamin (vitamin B6).
Jogurt obezbeđuje i vitamin B12, koji je, između ostalog, neophodan za rast i razvoj ćelija, za pravilno sazrevanje crvenih krvnih zrnaca i za održavanje nervnog sistema.
Američka agencija za hranu i lekove (FDA) dozvolila je proizvođačima jogurta da tvrde da hrana može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
U slučaju jogurta, prihvaćeno je da prema ograničenim naučnim dokazima, redovna konzumacija jogurta, najmanje dve šolje (tri porcije) nedeljno, može smanjiti rizik od bolesti od koje boluje oko 462 miliona ljudi širom sveta.
Na osnovu dve studije, FDA je zaključila da je ova preporučena količina jogurta neophodna za postizanje navedenog efekta.
Preuzmite android aplikaciju.