Mnogi posetioci restorana koji krase naše prostore, ostanu u čudu kada pročitaju da se za desert služi “šomloi galuška”. Većina njih ne zna da se iza ovog imena krije bogata fuzija ukusa.
Legenda kaže da je ovaj kolač nastao u Mađarskoj oblasti Somlo, a motiv je bila ljubav.
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana “Gundel” u Budimpešti, od sastojaka koje je našao u kuhinji na brzinu je smislio desert – piškote sa čokoladnim i vanila prelivom, rumom, suvim grožđem i šlagom.
Činjenica je da najlepše stvari nastaju iz ljubavi, pa nije ni čudo što je dama bila i više nego oduševljena, ali i mnogi drugi degustatori posle nje.
I sam očaran idejom, recept je počeo da usavršava restoranski poslastičar Seč Bela. Strpljivo je tražio meru za desert, koji se vadio kašikom i dekorisao šlagom.
Kako je na prvi pogled izgledao kao planinski venac pod snegom, Seč je poslasticu nazvao “šomloi galuška” (venac pod snegom), po brdima Šomlo u blizini Balatona, kraju koji je poznat po dobrim vinima i zanimljivim kulinarskim specijalitetima.
Kada se ovaj specijalitet pojavio na sajmu u Briselu, osvojio je prvu nagradu. Tako je, kao “mađarski omiljeni kolač”, kako je preveden na engleski, ušao u celu Evropu.
Dok u naše krajeve ova poslastica stiže tako što je jedan kuvar, znajući originalan recept, otkrio tajnu poslastičarima u “Maloj gostioni” na Paliću.
Preuzmite android aplikaciju.