Nisu svi krompiri jestivi.
Krompir je namirnica koju često ostavljamo u ostavi mnogo duže nego što bi trebalo, pa nije retkost da ga bacimo nakon što primetimo neprijatan miris krompira.
Međutim, ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno oguliti kožu, ukloniti crne tačke, da bi bila dobra za jelo.
Stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir više nije dobar za jelo, ali može biti i opasan po zdravlje.
Ako vaš krompir ima zelene mrlje, nemojte ga jesti
Lako je pomisliti da samo treba da ih izvadimo iz krompira da bismo ga učinili jestivim, ali niste svesni problema. Zelena boja krompira nastaje kada počne da proizvodi hlorofil, što je prirodan proces. Ali kada primetite taj pigment, to znači da je krompir počeo da proizvodi i solanin, komponentu koja štiti od oštećenja izazvanih životinjama, insektima, gljivicama i bakterijama. To je toksin koji se nalazi u krompiru, ne samo u zelenim tačkama, koji u većim količinama može biti opasan za ljude.
Možete se razboleti od samo jednog krompira
Nivo solanina je najveći u ljusci krompira, pa će guljenje svakako ukloniti neke od toksina (oko 30 odsto), ali neće rešiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko ove komponente treba da bude u krompiru da biste se razboleli, ali jedno istraživanje je pokazalo da 0,6 miligrama po kilogramu telesne težine može dovesti do bolesti. Posebno je važno takav krompir držati podalje od dece, koja imaju mnogo manju telesnu masu i mogu jače da osete posledice trovanja solaninom.
Ako primetite ove simptome trovanja, odmah se obratite lekaru
Ako ste pojeli tako zeleni krompir, oguljen i bez vidljivih opasnih znakova, važno je pratiti simptome koji se mogu pojaviti. Uobičajeni su groznica, glavobolja, bol u stomaku, dijareja, povraćanje, slab puls i kratak dah. Ako mislite da imate upravo ove simptome, odmah potražite medicinsku pomoć. Blagi simptomi mogu da nestanu za 24 sata, ali postoje i ozbiljni zbog kojih je ipak pametno obratiti se lekaru.
Pravilno skladištenje može sprečiti probleme
Krompir će duže biti jestiv ako ga pravilno skladištite. Svako oštećenje, izlaganje svetlosti ili niskim i visokim temperaturama može dovesti do pojave pomenutog toksina. Krompir je najbolje čuvati na tamnom i suvom mestu kako bi se sprečio ovaj proces. Torba u kojoj se nalaze zaštitiće ih od dodatnog svetla. Dobar savet je da pažljivo pregledate svaki krompir pre kupovine i odbacite sve koji nisu dobrog kvaliteta.
Pripremljenu zimnicu sklonite na odgovarajuća mesta: Ova to nikako nisu
Preuzmite android aplikaciju.