Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Припремљену зимницу склоните на одговарајућа места: Ова то никако нису

Влага, топлота и светлост – главни фактори на које треба обратити пажњу.
Фото: Unsplash/Ray Shrewsberry

Јесен нам је ту, а домаћице одлично знају да је то време када се треба латити варјаче и припремити зимницу. Ајвар, сок од парадајза, цвекла, туршија – тегле и флаше које полако заузимају све полице у шпајзу.

Међутим, да сав труд не би био узалудан, размислите на ком месту чувате вашу зимницу и да ли је оно по свим потребним параметрима најидеалније.

Ово су места на којима никако не треба чувати зимницу, јер ће се у супротном брзо покварити. Представљамо параметре који су кључни за чување зимнице.

Влага

Једно од места које се сматра идеалним (поред шпајза) за чување зимнице јесте подрум. Разлози за то су јер је ова просторија стално мрачна и у њој се одржава ниска температура. Међутим, подруми су познати као влажна места, па добро проверите стање свог подрума пред јесењу сезону. Уколико се појавила буђ, неће много проћи пре него што она захвати и тегле.

Сунчева светлост

И прозори су места која се бирају за одлагање и чување тегли, али оне са киселим паприкама и ајваром треба склањати са тих места због директног излагања сунчевој светлости и брзог кварења.

Температура

Да би зимница опстала, важно је обезбедити јој приближно стабилну температуру. Избегавајте места близу електричних уређаја, јер шире топлоту. Избегавајте и терасу и ходнике.

Sprečavaju karijes i upalu desni, a izuzetne su u borbi protiv gljivica

Преузмите андроид апликацију.