Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Спречавају каријес и упалу десни, а изузетне су у борби против гљивица

За брусницу знамо да је одлична за здравље мокраћних канала. Но, осим што изгледају лепо и што нас чувају од ешерихије коли, бруснице имају и многе скривене благодати.
Фото: Рexels/irita-antonevica

Зими су честе упале бешике, а на удару су и други органи. Код упале бешике, мокрење је болно и учестало, присутан је бол у доњем делу леђа, а мокраћа постаје замућена.

Неретко се у народној медицини, како у спречавању ових упала, а тако и као помоћ у њиховом лечењу користи брусница.

За њихову лековитост су заслужни присутни проантоцијанидини. Добро се из хране апсорбују у крви, одакле прелазе у мокраћу делујући тако као заштита за мокраћни систем. Лаички се може рећи како ове активне компоненте спречавају лепљење бактерија за слузницу мокраћне цеви, бешике и др. Додатно, овај учинак појачава и сама киселост бруснице која ремети активност бактерија.

Не мање важан податак за наступајуће хладније дане јесте и чињеница како бруснице смањују могућност размножавања вируса грипа код нас људи. Исто тако, њене компоненте ремете развој неких врста гљивица.

Делује против чира

Недавна истраживања указују како се позитивно деловање бруснице не може везати само уз мокраћни систем. Од ње користи имају и многи други органи. Уочило се тако да она штити здравље желуца и црева спречавајући размножавање бактерије Helicobacter pilori. Управо је ова бактерија често одговорна за појаву чира.

Чува зубе

Бактеријске наслаге на зубима могу бити и од неколико стотина слојева. Зато је важна редовна и правилна хигијена зуба. Данас на тржишту постоје производи са екстрактом бруснице намењени заштити зуба. Темеље се на научним сазнањима. Активне компоненте бруснице, у првом реду флавоноли и проантоцијанидини, делују противупално на десни и утичу на микрофлору уста спречавајући тако развој непожељних бактерија и појаву каријеса.

Бруснице против оксидативног стреса

Знамо како оксидативни стрес убрзава старење и подупире појаву болести срца и крвних судова, шећерне болести, очне мрене, Паркинсонове болести, артритиса, али и рака дебелог црева, уста, простате и дојке.

Истраживањима се показало како брусница припада групи воћа изразитог антиоксидативног потенцијала. Код мишева, брусница помаже снижавању концентрације укупног и лошег LDL холестерола у крви. Овај ефекат је од изузетног значаја за здравље срца и крвних судова јер је управо ниска концентрација LDL холестерола важан фактор очувања здравља крвног система.

Evo pet saveta kako da napravite ukusna jela bez mesa

Преузмите андроид апликацију.