Početna > Svet
Svet

Otkrivena prva trudna egipatska mumija

Naučnici ističu da je ovo prvi poznati slučaj balzamovanja trudnice.
Foto: Pixabay/Pete Linforth

Poljski naučnici saopštili su početkom 2021. godine, da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju tokom radiološkog skeniranja 2.000 godina starih ostataka koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

CT skeniranje i radiološki pregled drevne mumije koja je pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, Gornji Egipat, pokazao je da je reč o trudnoj ženi. Ona potiče iz elitne zajednice i bila je pažljivo mumificirana, umotana u tkanine i opremljena bogatim kompletom amajlija.

„Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog, i ja smo pogledali rendgenske snimke i primetili nerođenu bebu u stomaku mrtve žene“, rekla je Marzena Ozarek-Szilke, antropolog i arheolog sa Univerziteta u Varšavi.

Dalja analiza otkrila je čitav fetus, a naučnici koji rade na Varšavskom projektu mumija (Warsaw Mummy Project) veruju da je žena imala između 20 i 30 godina i 26-30 nedelja trudnoće.

„Ne znamo zašto fetus nije izvađen iz stomaka preminulog tokom mumifikacije“, rekao je Vojciech Ejsmond iz Poljske akademije nauka, još jedan učesnik projekta.

„Zbog toga je ova mumija zaista jedinstvena. Nismo uspeli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je ‘naša’ mumija jedina prepoznata na svetu sa fetusom“, rekao je.

Ozarek-Szilke je pretpostavila da je možda bilo napora da se „kamuflira trudnoća … ili je, možda, imala neki značaj vezan za verovanja i ponovno rođenje u zagrobnom životu“.

Dama sa kovrdžavom kosom

Na osnovu analize hijeroglifa na sarkofagu, prvobitno se mislilo da je mumija muškog sveštenika koji je živeo između I veka pre nove ere i I veka naše ere. Naučnici sada veruju da bi moglo biti i starije od toga i istražuju moguće uzroke smrti.

Mumija nije otvorena, ali jedan snimak pokazao je da žena ima dugu kovrdžavu kosu do ramena.

„Ovo je prvi poznati slučaj balzamovanja trudnice…on otvara nove mogućnosti istraživanja trudnoće u davnim vremenima i prakse povezane sa materinstvom. Dalje, ovaj primerak baca svetlo na neistraženi aspekt drevnih egipatskih običaja sahranjivanja i tumačenja trudnoće u kontekstu drevne egipatske religije“, navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku iz Tebe doneta u 19. veku i postala je deo zbirke antikviteta na Varšavskom univerzitetu. Čuva se u Narodnom muzeju od 1917. godine, gde je javnosti izložena uz sarkofag.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Archaeological Science.

Kinezi najbogatija nacija na svetu?

Preuzmite android aplikaciju.