Почетна > Свет
Свет

Откривена прва трудна египатска мумија

Научници истичу да је ово први познати случај балзамовања труднице.
Фото: Pixabay/Pete Linforth

Пољски научници саопштили су почетком 2021. године, да су открили прву трудну египатску мумију током радиолошког скенирања 2.000 година старих остатака који се чувају у Националном музеју у Варшави.

ЦТ скенирање и радиолошки преглед древне мумије која је пронађена у краљевским гробницама у Теби, Горњи Египат, показао је да је реч о трудној жени. Она потиче из елитне заједнице и била је пажљиво мумифицирана, умотана у тканине и опремљена богатим комплетом амајлија.

„Мој супруг Станислав, египатски археолог, и ја смо погледали рендгенске снимке и приметили нерођену бебу у стомаку мртве жене“, рекла је Марзена Озарек-Сзилке, антрополог и археолог са Универзитета у Варшави.

Даља анализа открила је читав фетус, а научници који раде на Варшавском пројекту мумија (Warsaw Mummy Project) верују да је жена имала између 20 и 30 година и 26-30 недеља трудноће.

„Не знамо зашто фетус није извађен из стомака преминулог током мумификације“, рекао је Војциецх Ејсмонд из Пољске академије наука, још један учесник пројекта.

„Због тога је ова мумија заиста јединствена. Нисмо успели да пронађемо ниједан сличан случај. То значи да је ‘наша’ мумија једина препозната на свету са фетусом“, рекао је.

Озарек-Сзилке је претпоставила да је можда било напора да се „камуфлира трудноћа … или је, можда, имала неки значај везан за веровања и поновно рођење у загробном животу“.

Дама са коврџавом косом

На основу анализе хијероглифа на саркофагу, првобитно се мислило да је мумија мушког свештеника који је живео између I века пре нове ере и I века наше ере. Научници сада верују да би могло бити и старије од тога и истражују могуће узроке смрти.

Мумија није отворена, али један снимак показао је да жена има дугу коврџаву косу до рамена.

„Ово је први познати случај балзамовања труднице…он отвара нове могућности истраживања трудноће у давним временима и праксе повезане са материнством. Даље, овај примерак баца светло на неистражени аспект древних египатских обичаја сахрањивања и тумачења трудноће у контексту древне египатске религије“, наводи се у чланку.

Мумија је у Пољску из Тебе донета у 19. веку и постала је део збирке антиквитета на Варшавском универзитету. Чува се у Народном музеју од 1917. године, где је јавности изложена уз саркофаг.

Истраживање је објављено у часопису Journal of Archaeological Science.

Кинези најбогатија нација на свету?

Преузмите андроид апликацију.