Почетна > Свет
Свет

Кинези најбогатија нација на свету?

Глобално богатство је у последње две деценије порасло три пута, а највише се обогатила Кина али не баш на здравим основама.
Фото: Paxels/Suzy Hazelwood

Кина је најбогатија светска нација и претекла је по богатству САД, један је од закључака из новог извештаја консултантске куће „McKinsey“, која је анализирала националне билансе десет земаља.

У обе земље, које представљају највеће светске економије, више од две трећине богатства држи 10 одсто њихових најбогатијих домаћинстава, при чему њихов удео и даље расте, наводи се у извештају.

У истраживању нација које учествују са више од 60 посто у светским приходима, утврђено је да је глобално нето богатство порасло на 514 билиона долара у 2020. са 156 билиона долара у 2000, преноси агенција „Bloomberg“.

Сваки трећи долар раста Кинезима

У овом расту предњачи Кина, која је у повећању учествовала са скоро једном трећином. Њено богатство је скочило на 120 билиона долара, са само седам билиона колико је износило 2000, годину дана уочи њеног приступања Светској трговинској организацији које убрзало њен економски успон.

Нето богатство САД-а се у истом периоду „само“ удвостручило, достижући 90 билиона долара. Спорији раст од кинеског се приписује пригушенијем повећању цена на америчком тржишту некретнина.

Према рачуници „McKinsey“, 68 процената глобалног нето богатства се чува у некретнинама, а остатак у имовини као што су инфраструктура, машине и опрема и, у много мањој мери, у такозваним нематеријалним добрима попут интелектуалне својине и патената.

Финансијска имовина, попут корпоративних обвезница, не улази у рачуницу глобалног богатства јер је суштински неутралишу обавезе.

Нагли раст светског нето богатства у последње две деценије надмашио је повећање глобалног бруто домаћег производа, истиче се у студији и додаје да је томе допринео скок цена некретнина изазвано падом каматних стопа.

Истраживањем је утврђено да су цене непокретности за скоро 50 посто изнад њиховог дугорочног просека у односу на приходе. То доводи у питање одрживости бума богатства.

– Раст нето богатства путем повећања цена које је изнад инфлације, упитан је са више аспеката. Он иде ‘руку под руку’ са свим врстама нежељених ефеката – каже Јан Мишке, партнер „McKinsey & Company Institut“ у Цириху.

Узлет цена некретнина може довести до тога да куповина стана постане недоступна великом броју људи, што повећава ризик од финансијске кризе попут оне која је погодила САД 2008. године, када је дошло до пуцања некретнинског балона. То је потом изазвало финансијску кризу у целом свету

Кина би потенцијално могла да се суочи са сличним проблемом због дугова инвеститора као што је „Evergrande Group“, оцењује „McKinsey“.

Идеално решење би било да се светско богатство усмери на продуктивније инвестиције које повећавају глобални БДП, наводи се у извештају.

Насупрот томе, упозорава се на сценарио из ноћне море – да колапс цена некретнина збрише чак једну трећину глобалног богатства, како би његов износ одговарао светским приходима, преноси „Bloomberg“.

Otvoren kinesko-ruski svemirski meteorološki centar

 

Преузмите андроид апликацију.