Početna > Život i stil
Život i stil

Otkrivamo vam tajnu kako da izaberete kivi koji je potpuno zreo

Kivi je neobično voće. Zašto ima smeđu hrapavu koru? Koji deo kivija je jestiv? Kako znaš kada je zreo? Pored toga, mnogi ljudi se pitaju da li je kivi zapravo slatko ili kiselo voće.
Foto: Pixabay/Shutterbug75

Sa toliko pitanja o ovim veoma hranljivim „lopticama“, vreme je da damo prave odgovore. Pre svega, kivi nije tropsko voće. Potiče iz suptropskih predela Kine, pa je poznat i kao kineski ogrozd i spada u grupu bobičastog voća. Kada je potpuno zreo, kivi ima sladak i osvežavajući ukus, koji se često opisuje kao mešavina ananasa, jagode i banane. Slatkast je, ali i blago kiselkaste note i vrlo specifičnog ukusa koji savršeno obogaćuje smutije i voćne salate.

Čitav kivi je jestiv, uključujući koru, pulpu i semenke – pa ga slobodno zagrizite neoljuštenog ili, ako želite, ogulite i isecite ga. Nezreli kivi je veoma kiseo, pa ako ga pojedete prerano, može da liči na citrusno voće.

Međutim, nije lako prepoznati kada je zreo, pa ćemo vam otkriti tajnu kako da izaberete kivi koji je potpuno zreo.

Kako znati da li je kivi zreo?

Voće ima najviše hranljivih sastojaka i ima najbolji ukus kada je savršeno zrelo, ali nije uvek lako pogoditi tajming (kao kod avokada ili ananasa).

Ovo su znaci da je kivi potpuno zreo i spreman za jelo:
Zreli kivi je braon i gladak

I zreli i nezreli kivi su braon boje, kora ne menja boju kako plod sazreva, tako da oslanjanje samo na izgled neće biti od velike pomoći. Međutim, izaberite kivi koji je okrugao, gladak i nije nepravilnog oblika.

Zreli kivi ima sladak miris

Da li ste ikada videli ljude u supermarketu kako mirišu povrće ili voće? Možda izgleda čudno, ali postoji valjan razlog za to što rade. Na primer, zreo kivi ima prijatan, sladak miris, za razliku od nezrelog, koji ne miriše posebno dobro. Dakle, uradi to, pomiriši i veruj svom nosu.

Zreli kivi je mekan

Zreli kivi ne bi trebalo da bude previše tvrd, ali ni previše mekan. Lagano ga stisnite u ruci i pritisnite palcem: nezreli kivi je tvrd, a prezreli gotovo gnjecav. Ono što tražite je zlatna sredina između previše mekog i previše tvrdog. 

Ne dozvolite da se zreli kivi pokvari. Sladak i ukusan, zreo kivi savršen je dodatak voćnim salatama, sorbetima, smutijima, parfeima, kolačima i kremovima, pa čak i pecivama. Možete ga koristiti i kao ukras za čašu smutija, činiju salate ili jutarnje žitarice.

Ove namirnice ne smete da jedete na prazan stomak

Preuzmite android aplikaciju.