Iako neki smatraju da su pečurke povrće, one su posebno carstvo živih organizama. Neki su otrovni, a neki izuzetno zdravi. Evo zašto su pečurke zdrave i zašto bi trebalo da ih jedete češće.
Nutritivna svojstva pečuraka
Pečurke sadrže vrlo malo holesterola i praktično nemaju masti ili natrijuma u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način pečurke oslobađaju energiju iz masti, proteina i ugljenih hidrata u hrani.
Neke vrste pečuraka stimulišu imuni sistem i dobre su u borbi protiv raka. Linolna kiselina u pečurkama sprečava rak dojke i prostate.
Pečurke mogu da konzumiraju i dijabetičari jer ne sadrže masti i podstiču normalno funkcionisanje jetre, pankreasa i endokrinih žlezda.
Sadrže prirodni insulin i enzime koji pomažu u snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izuzetno važno da često konzumiraju pečurke jer su one najveći izvor neophodnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.
Nuspojave
Ipak, treba biti oprezan sa konzumacijom pečuraka jer prevelika količina može izazvati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u stomaku kod osetljivih osoba. Naravno, pečurke uvek treba kupiti od pouzdanih dobavljača. Takođe, ako niste sigurni da li je pečurka jestiva, ne dirajte je kada je vidite u prirodi.
Preuzmite android aplikaciju.