Почетна > Свет
Свет

Останак Русије у Споразуму зависиће од имплементације

Продужетак руског учешћа у Споразуму о житарицама након 18. новембра зависиће од имплементације тог договора, без обзира на тренутну одлуку Москве да настави са учешћем, рекао је данас заменик министра спољних послова Андреј Руденко.
Foto: Pixabay/step-svetlana

Русија, Украјина, Турска и Уједињене нације потписале су 22. јула споразум у Истанбулу о извозу житарица из Украјине, али и из Русије и којим је био предвиђен и извоз вештачког ђубрива. Споразум је истекао 18. септембра.

Руденко је казао да је Русија претходно суспендовала учешће у споразуму, 29. октобра, али да је данас наставила учесће, пренео је ТАСС.

„Што се тиче одлуке о продужетку, то је питање о којем ће се одлучити у складу са пратећим факторима. А главни фактор је чињеница да споразум постигнут са УН, Турском и Украјином буде имплементиран у потпуности, што значи и са руске и са украјинске стране. Нажалост, видимо велику диспропорцију, јер се одредбе споразума које се тичу руског извоза житарица и ђубрива слабо имплементирају, тако да ћемо и ту чињеницу узети у обзир“, објаснио је Руденко.

Раније у току дана руско министарство одбране саопштило је да ће Москва наставити учешће у црноморском споразуму о житу, након што је добила потребне гаранције Украјине.

Путин: Руско наоружање треба стално унапређивати

 

Преузмите андроид апликацију.