Početna > Svet
Svet

Ostanak Rusije u Sporazumu zavisiće od implementacije

Produžetak ruskog učešća u Sporazumu o žitaricama nakon 18. novembra zavisiće od implementacije tog dogovora, bez obzira na trenutnu odluku Moskve da nastavi sa učešćem, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.
Foto: Pixabay/step-svetlana

Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisale su 22. jula sporazum u Istanbulu o izvozu žitarica iz Ukrajine, ali i iz Rusije i kojim je bio predviđen i izvoz veštačkog đubriva. Sporazum je istekao 18. septembra.

Rudenko je kazao da je Rusija prethodno suspendovala učešće u sporazumu, 29. oktobra, ali da je danas nastavila učesće, preneo je TASS.

„Što se tiče odluke o produžetku, to je pitanje o kojem će se odlučiti u skladu sa pratećim faktorima. A glavni faktor je činjenica da sporazum postignut sa UN, Turskom i Ukrajinom bude implementiran u potpunosti, što znači i sa ruske i sa ukrajinske strane. Nažalost, vidimo veliku disproporciju, jer se odredbe sporazuma koje se tiču ruskog izvoza žitarica i đubriva slabo implementiraju, tako da ćemo i tu činjenicu uzeti u obzir“, objasnio je Rudenko.

Ranije u toku dana rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će Moskva nastaviti učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, nakon što je dobila potrebne garancije Ukrajine.

Putin: Rusko naoružanje treba stalno unapređivati

 

Preuzmite android aplikaciju.