Hrana koju jedemo ima veliki uticaj na naše zdravlje. Takođe, određene namirnice smanjuju rizik od opasnih stanja, a među njima je i voće.
Voće je sastavni deo dobro izbalansirane ishrane, a ono je puno vitamina i vlakana. Među voćem se izdvaja crveno grožđe koje se može naći u skoro svakoj prodavnici.
Crveno grožđe bi moglo da pomogne u smanjenju holesterola i upale i jačanju imuniteta.
Ovo su antioksidativna biljna jedinjenja. Crveno grožđe sadrži vrstu zvanu antocijanini, plavi pigment za koji se pokazalo da pomaže zdravlju mozga, i resveratrol, za koji se pokazalo da ima antiinflamatorno dejstvo i deluje protiv starenja.
Kožica i semenke crvenog grožđa su posebno bogate antioksidansima, katehinima i epikatehinima, za koje je poznato da smanjuju oksidativni stres u telu.
Detaljna studija iz 2023. godine pokazala je da jedenje tri porcije grožđa od 80 grama dnevno tokom dve nedelje povećava nivoe korisnih bakterija i smanjuje potencijalno štetne.
To znači da grožđe promoviše zdraviji mikrobiom creva, koji je povezan sa poboljšanom varenjem, jačim imunitetom i smanjena upala.
Ista studija je pokazala da grožđe smanjuje nivo LDL, odnosno lošeg holesterola, zbog količine vlakana koje sadrži.
Preuzmite android aplikaciju.