Početna > Srbija
Srbija

Očuvanje kulture u Srbiji zavisi od poštovanja tradicije

Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov poručio je da je potrebno da srpski i ruski narod budu dostojni junaka iz istorije, kako bi se očuvala kultura i bogato nasleđe obe zemlje.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da je otkrivanje biste Ruskog kneza Aleksandra Nevskog u porti crkve posvećene tom svetitelju od istorijskog značaja za narode Srbije i Rusije.

Gostujući na RTS-u izrazio je zadovoljstvo što srpski narod i crkva uvažavaju ruskog svetitelja i istakao da se na isti način u njegovoj zemlji poštuju lik i delo Svetoga Save.

„U Beogradu je i crkva posvećena Aleksandru Nevskom. Poštuje se kao što mi, Rusi, poštujemo Svetog Savu. Oni su se borili u svojim zemljama i sačuvali kulturu, a da bismo sačuvali našu kulturu pre svega je potrebno da budemo dostojni naših junaka“, kazao je Beglov gostujući na RTS-u.

Dodao je da dva naroda ujedinjinjuje zajednička tradicija i istorija, kao i da poštuju iste svece, junake i heroje.

Beglov je izrazio zadovoljstvo što je završen Hram Svetoga Save i istako da ga hram u Beogradu sa 17.000 kvadratnih metara, podseća na Hram Svete Sofije u Konstantinopolju.

Osvrnuo se na potpisivanje sporazuma o partnerstvu između Sankt Peterburga i Beograda, koji je potpisao sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i istakao da je međusobna saradnja dva grada način da se ostvare konkretni koraci i privuku investitori.

„To što smo potpisali nije samo papir, već se radi o konkretnim stvarima, a o tme smo govorili i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, rekao je Beglov.

Naveo je da je u planu da se u toku naredne godine otvori Informaciono poslovni centar, kao i informaciona platforma putem koje će komunicirati Srpski i Ruski stručnjaci.

Gubernator boravi u Beogradu sa svojom delegacijom i prisustvovao je otkrivanju biste Aleksandru Nevskom, obišao je i Narodni muzej u Beogradu i najavio saradnju s muzejima Sankt Peterburga.

Drska provokacija Kurtija

 

Preuzmite androidaplikaciju.