Почетна > Србија
Србија

Очување културе у Србији зависи од поштовања традиције

Губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов поручио је да је потребно да српски и руски народ буду достојни јунака из историје, како би се очувала култура и богато наслеђе обе земље.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Он је рекао да је откривање бисте Руског кнеза Александра Невског у порти цркве посвећене том светитељу од историјског значаја за народе Србије и Русије.

Гостујући на РТС-у изразио је задовољство што српски народ и црква уважавају руског светитеља и истакао да се на исти начин у његовој земљи поштују лик и дело Светога Саве.

„У Београду је и црква посвећена Александру Невском. Поштује се као што ми, Руси, поштујемо Светог Саву. Они су се борили у својим земљама и сачували културу, а да бисмо сачували нашу културу пре свега је потребно да будемо достојни наших јунака“, казао је Беглов гостујући на РТС-у.

Додао је да два народа уједињињује заједничка традиција и историја, као и да поштују исте свеце, јунаке и хероје.

Беглов је изразио задовољство што је завршен Храм Светога Саве и истако да га храм у Београду са 17.000 квадратних метара, подсећа на Храм Свете Софије у Константинопољу.

Осврнуо се на потписивање споразума о партнерству између Санкт Петербурга и Београда, који је потписао са градоначелником Београда Зораном Радојичићем и истакао да је међусобна сарадња два града начин да се остваре конкретни кораци и привуку инвеститори.

„То што смо потписали није само папир, већ се ради о конкретним стварима, а о тме смо говорили и са председником Србије Александром Вучићем“, рекао је Беглов.

Навео је да је у плану да се у току наредне године отвори Информационо пословни центар, као и информациона платформа путем које ће комуницирати Српски и Руски стручњаци.

Губернатор борави у Београду са својом делегацијом и присуствовао је откривању бисте Александру Невском, обишао је и Народни музеј у Београду и најавио сарадњу с музејима Санкт Петербурга.

Drska provokacija Kurtija

 

Преузмите андроид апликацију.