Почетна > Србија
Србија

Дрска провокација Куртија

Најава премијера привремених приштинских институција Албина Куртија да би гласао за некакво „уједињење“ јужне српске покрајине са суседном Албанијом представља дрску провокацију и осликава јасну намеру за даљом дестабилизацијом прилика у региону, изјевио је државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Старовић је за Танјуг рекао да је крајње време за то да ЕУ применом “пунитивних мера делатно прикаже став о неприхватљивости таквог деловања Албина Куртија“, будући да реторичке осуде немају никаквог смисла нити ефекта.

Уколико ни овога пута то не буде случај и казнене мере опет изостану, поштеније би било да европски медијатори заувек заћуте, нагласио је Старовић.

„Примена двоструких аршина на штету српског народа представља нешто на шта смо већ навикли. Међутим, не можемо и нећемо остати без одговора на покушаје да се на телу наше државе решавају национална питања других, док се у исто време, на сваком месту и у свакој прилици негира право српског народа на самоодређење. Носећи принципи међународног јавног права налазе се у темељу спољне политике Републике Србије, што наше деловање чини постојаним, предвидивим и одговорним, а истоветан приступ очекујемо и од свих наших међународних партнера“, истиче државни секретар Старовић.

Курти је у интервјуу за швајцарски онлајн магазин „Монокл“ рекао да би у будућности гласао за уједињење са Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски.

Prvo da promene ime, jer Kosovo je srpska reč

 

Преузмите андроид апликацију.