Početna > Svet
Svet

Objavljena karta o rasprostranjenosti meduza u Jadranu

Na osnovu dojava građana Centar za istraživanje mora u Rovinju Instituta „Ruđer Bošković“ objavio je kartu rasprostranjenosti meduza u Jadranu.
Foto: Unsplash/Joel-Fillipe

Uz obalu zapadne Istre poslednjih nedelja su viđene meduze, a Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju prima česte dojave. Stoga su sada objavili kartu rasprostranjenosti meduza prema dojavama građana.

Centar na svom profilu na Fejsbuku ukazuje da treba imati na umu da više vrsta meduza može biti prisutno na više lokacija, ali nisu prijavljene.

Kažu da su od prvog dana jula za samo sedam dana primili 21 dojavu, a najviše o komas meduzi (Chrysaora hysoscella), čak 16.

Uočene su meduze morskog oraha (Mnemiopsis leidyi) i jedna dojava koja je, kako kažu, pripisana uhatom klobuku (Aurelia sp.).

Iz Centra podsećaju da meduzama često nedostaju delovi tela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja  i starenja. Međutim, i takve meduze mogu da opeku ako se uznemiravaju, pa treba izbegavati svaki kontakt s njima.

U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će pogoršati ubod, objasnili su.

Budva poluprazna u špicu sezone

Preuzmite android aplikaciju.